Matthew Keys, till höger i bild, har dömts för att ha lämnat ut inloggningsuppgifter till medlemmar ur hacker-nätverket Anonymous. Foto: TT

Journalist hjälpte hackare i USA

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige amerikanske journalisten Matthew Keys har dömts för att ha hjälpt det löst sammansatta aktivistnätverket Anonymous att ta sig in på Los Angeles Times sajt och ändra en artikel.

Han dömdes för att ha lämnat över inloggningsuppgifterna till datorsystemet hos bolaget Tribune som äger LA Times, Chicago Tribune, Baltimore Sun och andra medieföretag.

Ute efter hämnd

Två månader innan sajten hackades fick Keys sparken från en tv-station i Sacramento som ägs av Tribune. Enligt federala åklagare var han ute efter hämnd. När han åtalades arbetade han som sociala medier-redaktör på nyhetsbyrån Reuters, men avskedades när anklagelserna uppdagades.

Påföljden har ännu inte meddelats, men Keys och hans advokater tänker överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.