Emiliano Fittipaldi, till vänster, och Gianluigi Nuzzi, till höger. Foto: TT/AP

Journalister i rätten mot Vatikanen

Publicerad

Två journalister och tre tjänstemän vid Vatikanen åtalas för att ha publicerat hemligstämplade dokument. De riskerar fängelse i upp till åtta år.

Journalisterna Emiliano Fittipaldi och Gianluigi Nuzzi anser att de bara gjorde sitt jobb. Kritiker anser att åtalet påminner om inkvisitionen.

Nuzzi och Fittipaldi anklagas för illegal spridning och för att ha pressat Vatikanens tjänstemän att skaffa fram dokumenten. Materialet användes till böcker som skildrar ekonomiska oegentligheter och skenande utgifter vid den heliga stolen – Vatikanen.

Vatikanen är påvens och den romersk-katolska kyrkans centrala administration. Spanske prästen Lucio Angel Vallejo Balda, italienska PR-experten Francesca Chaouqui och en tredje Vatikantjänsteman, Nicola Maio, anklagas för att ha avslöjat dokumenten för pressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.