Kommunbevakning ökar trots färre journalister

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde kommun saknar idag en nyhetsredaktion efter att nästan hundra lokalredaktioner lagt ner de senaste dryga tio åren. Trots det har rapporteringen om kommunpolitik i de svenska kommunerna inte minskat, utan ökat något.

Med tanke på det minskande antalet journalister och den påfrestade ekonomiska situation som råder inom journalistiken, valde Institutet för mediestudier att granska hur rapporteringen om kommunpolitik påverkats i de svenska kommunerna.

 – Vi trodde nog att de minskade resurserna skulle få genomslag. Men nu har vi faktiskt sett att det verkar som att det inte blivit så, säger Lars Truedson, föreståndare för Institutet för mediestudier.

Resultat presenteras dels i en årsbok, dels på en hemsida där man kan jämföra kommunerna.

Mer jobb på färre journalister

– Våra kollegor ute på tidningarna lyckas göra lika mycket med mindre resurser. De gör det dessutom i fler kanaler samtidigt. Det jobbas helt enkelt mer, säger Lars Truedson.

En annan förklaring är att kommunerna i större utsträckning kommunicerar med medierna.

– De har blivit bättre på att anställa informatörer som serverar pressmeddelanden som är lätta att tugga om till rapportering om kommunpolitik, vilket kanske också är en faktor.

Vem granskar?

Hanna Thåström är nyhetschef på Södra Sidan, en lokaltidning som bevakar flera kommuner där rapporteringen har ökat. Hon betonar vikten av att granska kommunens arbete.

– Man får ju förstås vara uppmärksam på att man inte bara plockar åt sig det de vill att man ska skriva om, utan faktiskt har ett kritiskt förhållningssätt. Men det är ju också väldigt användbart att kommunerna blir bättre på att kommunicera, eftersom man kan be om hjälp och hitta rätt personer.

– Bevakningen av kommunpolitik leder till en större delaktighet och en större förståelse för vad som pågår i politiken lokalt, säger Hanna Thåström.

Grundläggande mätning

Sättet att mäta i undersökningen är väldigt grundläggande. I rapporten har man mätt förekomsten av artiklar om kommuner, men inte gjort någon granskning av innehållet.

– Vi kan se frekvensen, men vi kan med den här metoden inte se om kvalitén sjunker. Minskade resurser och samma frekvens skulle ju kunna leda till att det snabbare jobbet gör ytligare bevakning, säger Lars Truedson.

Om utvecklingen håller i sig är osäkert.

– Det är ett överraskande positivt resultat, men jag undrar om det kommer förbli så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.