Martin Klepke, politisk redaktör på tidningen Arbetet Foto: TT

Kritik mot Journalistförbundet för SD-acceptans

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Arbetets politiske redaktör Martin Klepke kritiserar i dag Journalistförbundet för att det tillåter Sverigedemokrater att vara förtroendevalda.

Dagens Nyheter undersökte nyligen hur svenska fackförbund ställer sig till att en person både har uppdrag för Sverigedemokraterna och i det egna förbudet. Resultatet visade att nästan hälften av fackförbunden förbjuder aktiva sverigedemokrater från att få uppdrag i deras organisationer.

Men Journalistförbundet svarade ja på frågan ”kan man vara förtroendevald, eller på annat sätt ha ett uppdrag i ert fackförbund och samtidigt ha ett uppdrag i Sverigedemokraterna?”.

Tidningen Arbetets politiske redaktör Martin Klepke kritiserar i dag förbundet för sin inställning och berättar hur majoriteten av hoten han får på nästan daglig basis kommer från sympatisörer till Sverigedemokraterna.

”Fullständigt absurt”

”Den som undertecknat sina mordhot mot mig med ”SD för svenskarna!” ska alltså kunna bli min fackliga representant och förhandla om min lön och mina anställningsvillkor. Detta är fullständigt absurt”, skriver han i Aftonbladet.

I artikeln skriver Martin Klepke att Journalistförbundet går emot sina egna stadgar där det står:

”Förbundet vill värna demokratin och alla människors lika värde. Journalistförbundets förtroendevalda inom förbundsstyrelsen, distrikt, journalistklubbar och sektioner ska verka för medlemmarnas intressen på grundval av alla människors lika värde”.

Journalistförbundet: ”Fel perspektiv”

Men Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling säger att förbundet varken svarat ja eller nej på Dagens Nyheters fråga.

– Frågan är egentligen ställd ur fel perspektiv. Vi åsiktsregistrerar inte våra medlemmar, lika lite som vi registrerar om en medlem är brunögd eller inte. Partitillhörighet är ingen fakta som ligger till grund för ett medlemskap hos oss, vilket är tydligt i våra stadgar. Däremot är det tydligt vilken värdegrund man ska ha för att vara förtroendevald och bryter man mot dem är det ett stadgebrott, säger han till till tidningen Journalisten.

Han säger att det är bara när någon bryter mot Journalistförbundets värdegrund som en uteslutning kan bli aktuell.

– Men det blir man inte utifrån vilka åsikter man har. Den frågan man bör ställa sig är om vi vill ha ett fackförbund som registrerar politiska åsikter? Tror man på det fria ordet ska man väl också tro på att inte registrera folks åsikter, säger Jonas Nordling.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.