Kroatiens nya premiärminister Tomislav Karamarko vid valsegern 2015. Foto: TT

Kroatien rensar ut public service-journalister

Publicerad

Mer än 70 medarbetare har bytts ut inom kroatisk public service efter ett regimskifte i landet. Nu slår journalistförbundet larm om att utrensningen är politiskt motiverad, och drar paralleller till kommunisteran.

Kroatiska journalistförbundet anklagar nu landets nya regering för att ersätta journalister med regeringstrogna språkrör, rapporterar Kulturnytt. Sedan det konservativa partiet HDZ vann valet i höstas har chefen för public service-bolaget HRT bytts ut, och fler än 70 medarbetare har avskedats.

– Det är ren och skär utrensning, precis som under kommunismen eller andra totalitära regimer, säger Sasha Milosevic, före detta tv-journalist, till Kulturnytt.

Tusentals protesterar mot politiken

Milosevic sitter i en public service-granskande grupp utsedd av regeringen, och varnar nu för att rapportering börjat styras av staten för att passa deras politiska budskap. Han pekar bland annat på att det populära satirprogrammet ”Montirani proces” hastigt lagts ned. Sedan tidigare har regeringen också dragit in allt stöd för icke-statliga medier.

Som Kulturnyheterna har rapporterat om tidigare har 5000 journalister, kulturarbetare och akademiker gått ut i en gemensam protest mot regeringens nya mediepolitik, som de menar påminner om gamla tiders fascistiska världsåskådning.

Sjunkande tittarsiffror

Nu har tittarsifforna sjunkit för HRT:s nyhetssändningar. Ett resultat av det politiska agerandet, menar Milosevic:

– Fler människor vänder sig till privata kanaler för att få nyheter, säger Sasha Milosevic till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.