President Recep Tayyip Erdogan tillsammans med sonen Bilal Erdogan (i mitten) och dottern Sumeyye Erdogan (till höger). Foto: AP

Medier förbjuds skriva om Erdogans son

Uppdaterad
Publicerad

Domstol i Istanbul förbjuder turkiska medier att rapportera om Bilal Erdogan som är föremål för en italiensk förundersökning gällande pengatvätt.

Bilal Erdogan, son till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, är misstänkt för pengatvätt, ett fall som nu utreds av det italienska rättsväsendet. Anklagelserna mot honom kommer från Murat Hakan Uzan, en turkisk affärsman, tillika meningsmotståndare till president Erdogan. Uzan menar att Bilal Erdogan 2015 smuglat in pengar till Italien.

I samband med att förundersökningen pågår har en turkisk domstol förbjudit flera medier, däribland den turkiska BBC-redaktionen, att rapportera om om Bilal Erdogan. Artiklar om saken skrivna av The Independent, Gazeteport och Dikens har dessutom blockerats i landet.

Domstolen motiverar förbudet med att mediebevakning av de rättsliga anklagelserna mot Bilal Erdogan inte ligger inom Turkiets ramar för press- och yttrandefrihet samt rätten till information och kritik. Domstolen menar också att mediernas rapportering innebär en kränkning av den personliga integriteten, skriver Dagens Media.

Kylig dipomati

Den inledda förundersökningen har lett till att den diplomatiska relationen mellan Turkiet och Italien nu är ansträngd, rapporterar tidningen Journalisten.

Den inskränkta yttrandefriheten i Turkiet har den senaste tiden väckt starka reaktioner och fördömanden från bland annat Reportrar utan gränser. Den turkiska regimen beslutade i sommar att stänga ner dussintals nyhetsbyråer, tv-och radiokanaler och dagstidningar. Och efter den misslyckade statskuppen i juli har närmare ett 100-tal journalister fängslats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.