Anette Novak vill inte kommentera utredningen innan den lämnas in till Kulturdepartementet. Foto: TT

Medieutredningen tittar närmare på public service

Uppdaterad
Publicerad

Hur stärker man licensbetalarnas inflytande över innehållet? Och bör det läggas mer tyngd på de journalistiska delarna av public service verksamhet? Det är två frågor som den pågående Medieutredningen vill lyfta, trots att det inte ingår i deras huvudsakliga uppdrag.

Uppgifterna kommer från den miljöpartistiske riksdagsledamoten Niclas Malmbergs blogg. Malmberg sitter med i den politiska referensgrupp som ingår i Medieutredningen.

Utredningen är tillsatt av regeringen och kulturminister Alice Bah Kuhnke och har till uppdrag att analysera behovet av nya mediepolitiska insatser när presstödet i dess nuvarande form försvinner.

Men enligt Niclas Malmberg har utredningens ledare Anette Novak dessutom tagit initiativ till ett separat PM om brådskande eller framtida utmaningar för public service. Sammanställningen ska lämnas in till Kulturdepartementet under våren.

– De är i slutfasen med arbetet kring promemorian, och så vitt jag förstår presenterade de samtliga förslag för oss. Om något kommer att ändras eller läggas till vet jag inte, säger Niclas Malmberg.

Består av sju förslag

Enligt Niclas Malmberg består PM:et av sju punkter som presenterades för den politiska referensgruppen under måndagen. I sin blogg återger han förslagen:

1) Utred hur oberoendet kan stärkas så att Public Service kan stå emot en regim som inte önskar oberoende medier.

2) Utred hur avgiftsbetalarnas inflytande över innehållet kan stärkas.

3) Utred hur större tyngd kan läggas vid de journalistiska delarna av verksamheten.

4) Tillsätt särskild utredning för att se över finansieringsalternativen skatt/”hushållsavgift”.

5) Utred i särskild ordning statens styrning över etermedierna, med mandat att föreslå grundlagsändringar (kolla möjligheten att ge tilläggsdirektiv till mediegrundlagsutredningen om att göra det möjligt att ”räkna webben”).

6) Anpassa begreppsapparaten till dagens medielandskap. (exempelvis är begrepp som ”sändning””inte längre helt centrala för verksamheten).

7) Låt konkurrensverket genomföra en fördjupad utredning om konkurrensförhållanden på mediemarknaden (inklusive de globala giganternas roll).

Kommentarerna inom parantes är Niclas Malmbergs egna ”förtydligande anteckningar från Medieutredningens presentation”.

”Är arbetsmaterial”

Medieutredare Anette Novak vill inte kommentera PM:et.

– Det är ett arbetsmaterial och inte färdigt. Vi vill lämna in en färdig version till Kulturdepartementet innan vi kan svara på frågor, säger Lukasz Lindell, kommunikationsansvarig för Medieutredningen.

Ämnat för framtiden

Att utredningen tar egna initiativ utanför sitt huvudsakliga uppdrag är helt i sin ordning, menar Lukasz Lindell.

I regeringens direktiv för utredningen öppnar man för att Medieutredningen lyfter frågeställningar och framtidsspaningar som går utanför det huvudsakliga uppdraget, säger han.

– Vi får peka på frågeställningar för framtida utredningar. Här gör vi just det, lyfter frågor som vi har hittat och som är relevanta för framtida utredningar. Men det är inte vi som ska utreda något av detta.

”Kan inte hindra någon”

Enligt Lukasz Lindell kommer PM:et att lämnas in till Kulturdepartementet inom en snar framtid, under våren.

Hur ser du på att Niclas Malmberg lägger ut ert ”arbetsmaterial” på sin blogg?

– Vi kan inte hindra någon att berätta om sina upplevelser från möten. Vill man skriva ett blogg-inlägg så får man göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.