Tidningar Foto: TT

Mest män i lokalpressen

Publicerad

65 procent män och 35 procent kvinnor. Så ser könsbalansen ut när man tittar på vilka som får komma till tals i våra lokaltidningar. Det visar en undersökning från Rättviseförmedlingen.

Undersökningen visar också att sju procent av de medverkande har utomnordisk bakgrund. Enligt Statistiska centralbyrån har 15 procent av befolkningen i tidningarnas bevakningsområde utomnordisk bakgrund.

Kvinnor med utomnordisk bakgrund är mest underrepresenterade och utgör 2,2 procent av de som får komma till tals.

”Goda förutsättningar att inkludera fler”

– Vi på Rättviseförmedlingen vet att det inte behöver se ut så här. En vanlig ursäkt är att man bara speglar verkligheten, men just lokalnyheter handlar ofta om medborgarnas vardag och har därför särskilt goda förutsättningar att inkludera fler, säger Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen i ett pressmeddelande.

82 procent män

Sämst balans när det kommer till könsfördelning har sportredaktionerna. Där är 82 procent av de medverkande män. Men där utgör svenskar med utomnordisk bakgrund en större del, nästan 10 procent, visar rapporten.

Undersökningen har granskat 1800 webbartiklar i Gefle Dagblad, Helsingborgs Dagblad, Jönköpingsposten, Nerikes Allehanda, Norrländska Socialdemokraten och Östersundsposten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.