Foto: Skärmdump SVT/TT

Moderaterna förtydligar nyhetssidan efter kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom nyheten att Moderaterna i Västerbotten driver den egna nyhetssajten ”Nyheter i Västerbotten” – men utan att vara tillräckligt tydliga att det är partiet som står bakom webbtidningen. Nu backar Moderaterna och den ansvarige utgivaren Edward Riedl efter kritiken.

Under torsdagen riktades kritik mot att Moderaterna i västerbotten inte är tillräckligt tydliga med att det är partiet som står bakom nyhetssajten ”Nyheter i Västerbotten”. Ett flertal publicister däribland Expressens chefredaktör Thomas Mattsson betonade vikten av transparens och kritiserade Moderaterna för att inte vara tillräckligt tydliga med att det är de som står bakom sajten. Efter kritiken har nu ett förtydligande skrivits in på hemsidan.

”Jätteviktigt att visa vem man är”

Sent under kvällen uppdaterades dock sidan och ett förtydligande om att det är Moderaterna som driver sajten skrevs in. Ansvarig utgivare och riksdagsledamoten Edward Riedl förklarar beslutet med att det aldrig varit deras avsikt att vara otydliga

– Vår uppfattning är att det är viktigt att visa vilka man är. Från vår sida är det en viktig princip, säger ansvarig utgivare Edward Riedl.

”Levande diskussion”

Förtydligandet på sidan som går att finna under fliken Om Nyheter i Västerbotten står det nu inskrivet att sajten är en webbtidning som ägs och drivs av moderaterna i Västerbotten. Angående om detta är tillräckligt tydligt anser Edward Riedl att så är fallet, men att det nu sker samtal inom partiet kring öppenhet och transparens.

– Det förs nu en levande diskussion från vår sida, det är viktigt att det är tydligt vilka som äger och driver kommunikationskanaler. Sen har vi alltid skäl att ompröva och lyssna in kritik, säger Edward Riedl.

”Ett bra jobb”

Reaktionen från övriga moderater beskriver Edward Riedl ha varit positiv och att gårdagens händelser väckt intresse inom partiet.

– Vi har partiledningens fulla stöd att testa och utveckla detta och responsen är positiv. Vi har ett stort ansvar, men jag upplevde inga kritiska moderater. De flesta tyckte vi gjorde ett bra jobb, säger Edward Riedl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.