Moderaternas mediepolitiske talesperson Olof Lavesson. Foto: TT

Moderaternas ledning stöttar ”nyhetssajten”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen framkom att nyhetssajten ”Nyheter i Västerbotten” i själva verket görs av en moderat riksdagsledamot. Sajten får kritik av svenska medier, men nu gör Moderaterna tummen upp för initiativet.

”Nyheter i Västerbotten” ser vid första intryck ut som en vanlig nyhetssajt, med artiklar om inbrott i Lycksele, skatteförslag i höstbudgeten och vägsatsningar i länet.

Men sajten görs i själva verket av den moderate riksdagsledamoten Edward Riedl. Han står förvisso som ansvarig utgivare längst ner på sidan, men ingenstans kan man läsa att det är Moderaterna i Västerbotten som ligger bakom sidan eller att nyheterna berättas av moderata politiker med politiska vinklar.

Under dagen har initiativet fått kritik av medieforskare och journalister, som beskriver sajten som vilseledande.

Är positiva till utvecklingen

Nu gör Moderaternas partiledning tummen upp för sajten.

– Spontant kan jag känna att det är bra att med nya initiativ och att pröva nya vägar för information och dialog med väljarna. Det behövs mer av det, säger Olof Lavesson, mediepolitisk talesperson för Moderaterna.

Är det inte vilseledande för läsaren att det inte framgår att det är Moderaterna som ligger bakom?

– Nu uppfattar jag att Edward var tydlig vid lanseringen och skickade ett pressmeddelande om vem som stod bakom. Jag tror att man kan vara ännu tydligare, det tycker jag att Moderaterna i Västerbotten får överväga, och det tror jag också att de gör.

Anklagade medier för politisk agenda

I en intervju med SVT Västerbotten menar Edward Riedl att medierna i länet inte låter honom komma till tals, och hävdar att svenska medier drivs av politiska agendor. Han förordar bland annat att journalisters politiska åsikter ska deklareras offentligt. Men i sin syn på medier får Riedl inte stöd av partiet:

– Vi har ett väldigt stort förtroende för svenska medier, och även för public service, säger Olof Lavesson.

Så Moderaterna missgynnas inte av medierna?

– I Västerbotten finns en frustration bland Moderaterna lokalt över att man inte når ut, nu väljer man nya kanaler, och jag kan känna förståelse för det. Men som sagt, vad gäller förtroendet för Sveriges journalistkår har Moderaterna ett väldigt stort förtroende.

Intervjuad och avsändare

I flera artiklar på ”Nyheter i Västerbotten” figurerar Edward Riedl även som intervjuperson, och kommenterar sina egna nyheter på en sajt där han själv är ansvarig utgivare.

Är det inte vilseledande av en folkvald politiker att kommunicera med väljarna på det här sättet?

– När det gäller innehållet på sajten kan jag inte uttala mig, de frågorna får ställas till de som ligger bakom den, säger Olof Lavesson.

Ser du några risker med att partipolitiska företrädare börjar paketera åsikter som oberoende nyheter?

– Jag tycker redan att det är så, finns ofta olika agendor i hur man förmedlar information på nätet i till exempel olika bloggar, och ser detta som ett nytt sätt att göra det på.

Finns det någon gräns där detta övergår till att bli politisk propaganda?

– Jag tror det är viktigt med tydlighet: vem som står bakom och varför. Där har man sagt hos Moderaterna i Västerbotten att man tar till sig av kritiken och ska åtgärda detta. Hur man sedan gör det är upp till dem att bestämma.

Även Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson är positiv till ”Nyheter i Västerbotten”. I en intervju med Dagens Media säger han att sajten är en naturlig utveckling av politiska bloggar och att han ser ”mycket positivt på” den.

Hemsidan ändrad

Under torsdagskvällen gjordes ett tillägg på ”Nyheter i Västerbotten” där det uppges att det är Moderaterna i Västerbotten som äger och driver sajten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.