Momshärvan löst – tryckerierna tvingas betala tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Svenska förlag och tidskrifter får en julklapp värd miljarder kronor. I dag kom beslutet i den långdragna momstvisten mellan förlag och tryckerier. Svenska förläggareföreningen flaggar dock för dystra följdeffekter.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om de många momstvister mellan olika tryckerier, förlag och tidskrifter. En komplicerad härva med flera hundra konflikter.

Under tisdagen har Högsta domstolen fattat ett beslut som blir till förlagens och tidskrifternas fördel.

Momshärvan

– Beslutet som kom i dag kommer bli vägledande, säger Emelie Strömberg på Högsta domstolen till Kulturnyheterna.

I det aktuella fallet har HD beslutat att tryckeriföretaget Mediarummet är återbetalningsskyldiga till Norstedts. Förlagsjurist Erika Wänerlöf är nöjd.

”Tydligt besked”

– Det är ett tydligt besked från HD som säger att vi har haft rätt hela tiden, att tryckerierna ska betala tillbaka pengarna.

Mediarummet blir nu skyldiga att betala Norstedts drygt 4,8 miljoner kronor.

Erika Wänerlöf  är särskilt glad åt att beslutet inte lämnar utrymme för några tolkningar eftersom fallet nu blir prejudicerande i de många existerande tvisterna. Och hon tror inte att det kommer bli några förlikningar.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om något förlag eller tidskrift skulle nöja sig med mindre pengar från tryckerierna än den summa Skatteverket kräver.

Varnar för att tvisten inte är över

Svenska förläggareföreningen har varit en av de mest drivande aktörerna i momstvisten. Mikaela Zabrodsky, jurist på förläggareföreningen gläds åt att äntligen få ersättning för något de kämpat för i flera år, men menar att härvan inte riktigt är över ännu.  

– Vi tycker att det här är ett oerhört glädjande besked som innebär att vi har haft rätt i vår inställning gentemot tryckerierna i den här frågan. Man ska vara medveten om att det här kan innebära att vissa tryckerier går i konkurs, vilket innebär att förlagen kan få svårt att få tillbaka sina pengar.

Skulle det bli fallet vill Mikaela Zabrodsky att politikerna reagerar. För många förlag rör det sig om väldigt stora summor pengar. Summor som kan göra skillnad på konkurs och överlevnad.   

– Vi får se vad vi kommer fram till när vi gjort en färdig analys av det här men givet är att förlagen inte ska få någon form av kostnad för den här efterbeskattningen. Den frågan kommer vi att fortsätta driva.

Stampen: ”Vi vill göra rätt för oss”

För Stampen-koncernen där tryckeribolaget V-TAB ingår handlar det om cirka 380 miljoner kronor som nu ska betalas tillbaka. Cirka hälften av beloppet rör koncernens egna tidningar.

I ett pressmeddelande säger Stampens koncernchef Martin Alsander att företaget redan planerat för det nuvarande scenariot.

– Vi har tidigare tagit höjd i balansräkningen och nu ska vi sätta oss in i domen och reda ut exakt vad den innebär för Stampen och hantera läget i dialog med Skatteverket och varje enskild kund. Vi vill göra rätt för oss och vår utgångspunkt är att värna relationerna till kunderna i processen framåt.

Bakgrunden

Moms är tänkt att gå runt och inte vara en kostnad för företag.

Men när momsen på tryckeritjänster ändrades från 25 till sex procent, efter en dom i EU-domstolen 2010, fick svenska tryckerier tillbaka mellanskillnaden från Skatteverket – men utan krav på att skicka de pengarna vidare till förlagen.

Trots att det saknades möjligheter att ställa krav på tryckerierna att betala vidare pengarna till förlagen, så krävde Skatteverket pengarna från flera svenska förlag och tidningar. Totalt sett rör det sig om ett miljardbelopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momshärvan

Mer i ämnet