Mark Levengood är programledare för serien ”Tro, hopp och kärlek”. Foto: Janne Danielsson /SVT

Krönika: Monogam tv-höst i SVT

Uppdaterad
Publicerad

I väntan på en ny säsong av ”Gift vid första ögonkastet” laddar SVT upp med en rad andra program där folk ska paras ihop med varandra. Kulturnyheternas Lydia Farran-Lee undrar varför.

Redan när säsong tre av ”Gift vid första ögonkastet” drog i gång annonserade SVT efter nya deltagare. Serien kanske inte har lyckats skapa några långvariga relationer, men intresset har i alla fall varit stort.

För att säkerställa att ingen ska vara singel i onödan, eller bli ihop i smyg, bjuder tv-hösten på en hel rad tv-program om att hitta en partner, eller gifta sig med den man har.

Mark Levengood fortsätter hjälpa kärlekskranka själasörjare i ”Tro, hopp och kärlek”, det internationella konceptet ”Första dejten” riggar kameror på en restaurang för att följa par på sin första dejt, med alla pinsamheter och eventuella känslor som kan uppstå.

LÄS MER: Här är seriehösten på SVT

I ”Fixa bröllopet” får barnen planera föräldrarnas bröllopskläder, tårta, fest med resultat som skräckbröllop och hårdrocksbröllop.

”En kärlekshistoria” följer sex par i kultursfären som dessutom jobbar tillsammans.

Kärlek och sex och ju ett universellt, evigt tema och programidén ”i dagens moderna samhälle, med alla val är det svårare än någonsin att hitta kärleken, så vi får nog ta och hjälpa till här” är inte heller ny.

LÄS MER: Erik och Lotta ska emigrera i ny serie

Men det är svårt att inte bli lite konspiratorisk. I en rapport från MMS, som mäter tittarsiffror för tv och rörlig bild, från 2016 framkommer nämligen att unga sambor tittar på TV i högre utsträckning än ensamboende. Kan det vara så att SVT:s programstrateger försöker säkra en framtida publik genom att helt enkelt para ihop folk som sedan parkerar sig framför tv:n?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.