En demonstrant håller en skylt med texten ”yttrandefrihet”. Foto: TT

”Katastrofal” situation för mexikanska journalister

Uppdaterad
Publicerad

Senast i helgen samlades tusentals mexikaner för att demonstrera mot våldet mot journalister. Det uppmärksammade mordet på pressfotografen Rubén Espinosa har satt fokus på ett problem som funnits i landet under lång tid.

Jonathan Lundqvist är ordförande för Reportrar utan gränser. Han förklarar att situationen för journalister i Mexiko länge varit väldigt allvarlig.

– Man har under decennier sett återkommande övergrepp på journalister. Under 2000-talet har närmare ett hundratal dödats, vilket är en av de absolut högsta siffrorna i världen.

De länder som räknas som farligast för journalister är oftast de som är drabbade av krig. Här skiljer Mexiko ut sig. I dagsläget ligger landet på 148:e plats av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. En absolut bottennotering enligt Jonathan Lundqvist.

Morden reds sällan ut

Det är i princip straffritt att mörda en journalist, majoriteten av brotten reds nämligen aldrig ut. Den organiserade brottsligheten i kombination med korruption är enligt Lundqvist de främsta skälen.

– Man har från mexikanskt regeringshåll försökt utföra åtgärder. De tillsatte till exempel en så kallad specialåklagare för pressfrihetsfrågor för omkring tio år sen. Ett steg i rätt riktning, men på grund av korruptionen har den här personen inte kunnat utföra sitt ämbete på det sätt som skulle behövas.

Leder till självcensur

Man kan räkna högar av lik, det som inte är lika lätt att räkna är självcensuren som drabbar journalister, säger Lundqvist. De ämnen som är mest riskabla att skriva om är just kopplingar mellan politiker och olika typer av brottslighet.

– Det som är skrämmande att se är att våldet varit så konstant. De har sina system på plats. Det som behöver göras är att det som står i lagen omsätts till verklighet. Sammanfattningsvis är situationen katastrofal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.