”Fri press kan inte tystas” ropade demonstranter när en redaktör vid tidningen Today's Zaman greps i Istanbul i oktober. I Turkiet har enligt Reportrar utan gränser 28 journalister frihetsberövats under 2015. En har dödats. Arkivbild. Foto: TT

Något färre journalister mördas

Uppdaterad
Publicerad

En svag minskning i antalet mördade journalister världen över ser ut att hålla i sig, att döma av olika pressfrihetsorganisationers statistik.

Enligt Reportrar utan gränser (RUG) har 65 journalister dödats hittills i år, plus 18 gräsrotsjournalister och 6 medhjälpare. Amerikanska Committee to Protect Journalists noterar 59 dödade, plus 19 där motivet inte står klart samt 2 medhjälpare. Schweiziska PEC räknar till så många som 128 dödade journalister.

Vågar inte berätta

Oavsett metodik har siffrorna minskat svagt sedan 2012, vilket dock jämte 2007 var ett av de värsta åren vad gäller journalister som dödats i tjänsten.

– Flera konflikter har gått in i faser som håller journalister borta från att överhuvudtaget arbeta. Man vågar helt enkelt inte rapportera i länder som Jemen och Syrien, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för RUG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.