Jenny Nordlander är chefredaktör för Nöjesguiden. Foto: Twitter

Nöjesguiden nobbade vita män – fall för DO

Uppdaterad
Publicerad

”Obs: vita män undanbedes”, så skrev Nöjesguiden i en tweet nyligen där tidningen sökte nya musik- och filmrecensenter. Nu kan formuleringen bli ett fall för Diskrimineringsombudsmannen, rapporterar Dagens Media.

Det var i mitten av november som tidningen Nöjesguiden sökte nya medarbetare med en formulering som snabbt blev kritiserad.

I tweeten med länk till annonsen stod det, ”Nöjesguiden söker nya film och musikrecensenter. Obs: vita män undanbedes”. I annonsen stod också: ”Vi har inga problem att hitta vita män till vår filmredaktion och söker därför framförallt inte sådana”.

Ångrar formuleringen

Enligt Dagens Media har 15 personer anmält formuleringarna till Diskrimineringsombudsmannen. En av anmälarna skriver att hen blivit diskriminerad utifrån etnisk tillhörighet.

Dagens Media har pratat med Nöjesguidens chefredaktör, Jenny Nordlander som berättar att redaktionen ångrar tweeten och att de valt att ta bort den. De har också valt att förtydliga jobbannonen. 

– Tweeten var ett försök att driva med oss själva, det var ironi som tråkigt nog missförstods. Med själva annonsen vill vi uppmana fler att söka för att få ett bredare urval, för att sedan självklart bedöma efter kompetens. Det finns en viss norm i samhället som görs tydlig då en del människor inte vågar söka sig till tjänster där de faktiskt har kompetens. Vi vill uppmuntra dem till att göra det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.