Foto: TT

Norge slopar tv-licensen

Uppdaterad
Publicerad

Norska kulturministern Linda Hofstad Helleland presenterade under torsdagen att NRK-licensen slopas. Men det är ännu oklart vilken finansieringsmodell som kommer ta vid.

NRK-licensen ska inte längre knytas till tv-apparater så som det, likt i Sverige, fungerar idag. Istället föreslår Norges kulturminister Linda Hofstad Helleland att en medieavgift gällande varje hushåll eller per person istället kan komma ta vid som finansieringsmodell. Men ännu är inget beslut taget, uppger Dagbladet.

Dessutom, meddelar kulturminister Linda Hofstad Helleland, att regeringen vill ge ekonomisk kompensation till den kommersiella tv-kanalen TV2.

– Det är en viktig och säker konkurrent till NRK. Det är viktigt för mediemångfalden att få andra medieaktörer att stärkas och leverera bättre. För att säkra innehåll och produktion av hög kvalitet är det viktigt att ha en aktör som säkerställer medieproduktion även utanför Oslo, sa Linda Hofstad Helleland till Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.