Mentor Shala, chefredaktör på RTK. Foto: Youtube

Ny bombattack mot Kosovos public service

Publicerad

Tv-bolaget RTK, som sänder public service-tv i Kosovo, ska ha drabbats av en bombattack i helgen.

Det är andra gången på en vecka.

Attacker mot journalister måste utredas ordentligt, kräver nu Kosovos journalistförbund.

En okänd person ska ha kastat en bomb mot RTK:s chefredaktör Mentor Shalas hem sent på söndagskvällen. Ingen skadades, men Shalas familj och grannar chockades av explosionen, rapporterar Balkan Insight.

Det är den andra attacken mot RTK inom en vecka. Sex dagar tidigare skakades kanalens reaktion av en handgranat som kastades mot byggnaden.

Besvikna journalister

Journalistförbundet i Kosovo, AGK, tycker att de senaste attackerna borde prioriteras av landets juridiska organ. ”Journalister är besvikna på institutionernas inställning när det kommer till utredningar av fall som drabbar journalister” säger de i ett uttalande.

Tv-kanalen RTK själva skyller på oppositionspartiet Vetevendosje för våldsdåden, efter att partiet flera gånger anklagat dem för att vara styrda av regeringen.

”Vi fortsätter att tro att hatpropagandan från olika politiska krafter, framför allt från Vetevendosje, utgör en verklig fara och hot mot normalt fungerande public service-sändare” skriver de.

Förnekar inblandning

Men från partiets håll förnekar man att man har något med våldsdåden att göra.

”Vetevendosje har inget behov av skydd från den sortens grupper, för bomber gynnar inte vår sak”, skriver partiet i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.