Nyhetschefen: Vi måste bryta rutiner i en stressad vardag

Uppdaterad
Publicerad

Rättviseförmedlingens rapport visar dystra siffror när det gäller representation i medier. Enligt SVT:s Anne Lagercrantz kan det vara svårt att hinna med analys och utvärdering i det snabba nyhetstempot.

Knappt 30 procent av de som medverkar i media är kvinnor och bara 9 procent har utomnordiskt ursprung, enligt Rättviseförmedlingens rapport. Att det är ett problem är tydligt, enligt Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz.

– De saker vi läser i media påverkar vår bild av vilka som ingår i samhället. Vilka historier som är viktiga och vilka personer som är viktiga. Och då är det klart att om vissa röster sällan hörs då får man en bild av att de inte finns eller att de inte är viktiga, säger Seher Yilmaz.

Hon tror dock inte att det handlar om illvilja från mediernas håll, eller ens en medveten strategi.

– Jag tror inte att någon vaknar och sätter på sig skygglappar och tänker ”i dag ska jag bara intervjua män.” Utan det bara blir så. Och det är därför det är så oerhört viktigt att prata om det. Så att det slutar att bara blir så som vi alltid har gjort, säger Seher Yilmaz.

Rutiner och upptrampade stigar

Anne Lagercrantz är chef för SVT Nyheter. Hon är inte förvånad över rapportens resultat, men tycker ändå att det har börjat ske förändringar.   

– Det har blivit bättre, jag kan bara jämföra under mina senaste tio år som mediechef. Det har gjorts mycket men vi är inte framme, och där handlar mycket om att vi ska bryta rutiner och upptrampade stigar i en stressad vardag. Så det tar tid men jag är ändå full av tillförsikt, för det här måste vi klara, säger hon.

Nyhetstempot förblindar

Anne Lagercrantz tycker att rapporten är en viktigt del i att reflektera över hur medierna arbetar. En av anledningarna till att man trots allt inte lever upp till de representationsambitioner man trots allt har tror Anne Lagercrantz kan ha att göra med att man på redaktionerna blir blinda av nyhetstempot.

– Jag tror att det måste ha en väldigt tydlig del i en redaktionell diskussion och vardag och då handlar det om att synliggöra. ’Hur var det igår, hur klarade vi oss?’ Att vi behöver ha en ständig analys och utvärdering  Och det är ganska svårt att hinna med för det går rasande fort, säger Anne Lagercrantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.