Yle och SVT är tillsammans med NRK är samarbetspartner i Nordkalottenprojeketet. Foto: TT

Nytt nyhetssamarbete på Nordkalotten inleds

Publicerad

De nordiska tv-bolagen SVT, NRK och Yle inleder en gemensam nyhetssatsning i nordområdena på Nordkalotten.

Samarbetet gäller gemensamma produktioner och nyhetssatsningar, där reportrar i de tre länderna tillsammans kommer att arbeta med research, inspelning och redigering.

De tre tv-bolagen kommer även att samarbeta vid händelsenyheter, framförallt under breaking news-lägen.

”Frågor ur olika perspektiv”

Och enligt Fia Wirén, redaktionschef vid SVT Nyheter Norrbotten, finns det mycket att vinna på ett samarbete mellan de tre länderna.

– Allt från att vi kan samordna under stora nyhetslägen för att få en bättre bild av saker som händer. Men det handlar också om att belysa frågor som är intressanta för hela regionen ur de olika nationernas perspektiv. Det tror jag är den stora vinsten.

Projektet redan igång

Initiativtagaren till projektet, SVT:s barentsreporter Kirsi Vanttaja, berättar för Vi på tv att hon redan gjort flera resor över ländernas gränser.

– I förra veckan åkte vi 2 500 kilometer, fotografen Lars Johansson och jag. Vi körde Luleå-Alta-Tromsö-Kiruna-Luleå, men det är klart att sådana turer gör vi inte varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.