Djup oro bland turkiska journalister

Publicerad

Medier har stängts ner och journalister gripits. Efter den misslyckade militärkuppen växer nu oron bland Turkiets journalister för hur de ska kunna sköta sitt jobb i ett land där kritik mot regeringen kan ses som terrorism.

– Tusentals journalister har redan fått sparken från sina jobb eller så är antingen deras redaktioner nedstängda eller så befinner de sig i svår ekonomisk sits om de inte är regeringstrogna. Det är väldigt svårt för journalister att utöva sitt yrke nu, säger frilansjournalisten Tugba Tekerek.

Situationen för pressfriheten var inte bra redan innan den misslyckade statskuppen i Turkiet, och den är det definitivt inte nu efter, säger frilansjournalisten Tugba Tekerek.

– Det har funnits lite utrymme för det fria ordet och för att kritisera regeringen och det utrymmet blir allt mindre.  

”I dessa tider samhället behöver journalister”

President Recep Tayyip Erdogan meddelade i går att han inför tre månaders undantagstillstånd i Turkiet. Samtidigt har 45 medier stängts ner och journalister gripits.

– Det är i dessa tider som samhället behöver journalister mest, men det är också nu som påtryckningar från regeringen är som störst. Den professionella journalistiken skulle jag säga kämpar för att överleva. Den befinner sig mellan liv och död, säger Tugba Tekerek.

Efter den misslyckade militärkuppen oroar sig nu många för att kritik mot regeringen som de tidigare publicerat i sociala medier ska kunna vara skäl nog för att kunna gripas.

Rensar bland sina meddelanden

President Erdogan har utökat definitionen av terrorism så att även journalister som rapporterat kritiskt om regeringen kan innefattas.

– Nu är jag rädd för att kunna gripas när som helst. Till exempel så tänker jag mig för två gånger innan jag twittrar, eftersom du kan lynchas på nätet när du twittrar kritiskt om regeringen. Jag går nu igenom de dokument jag har på datorn ifall de skulle beslagta min dator. Många människor går igenom sin tidigare kommunikation på appar som Whatsapp och Telegram, säger Tugba Tekerek.  

Känslorna tar över när hon ska berätta vad internationella journalister kan göra nu för sina turkiska kollegor.  

– Vad internationella journalister kan göra för turkiska journalister är att låta våra röster höras och rikta världens blickar mot problemen med yttrandefriheten i Turkiet, säger hon efter att hon samlat sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.