Massakern vid tidningen Charlie Hebdo var en av de värsta attackerna mot den fria pressen 2015. Foto: TT

Rapport: Pressfriheten minskar i världen

Uppdaterad
Publicerad

Pressfriheten i världen var 2015 den sämsta på tolv år, konstaterar Freedom house i sin årsrapport. Politiker, brottslingar och terrorister försökte i sin makthunger tysta medier, anser organisationen.

”Krafterna mot pressfriheten var starkast i Mellanöstern och Turkiet, där stater och väpnade rörelser pressade journalister och medieföretag att välja sida och skapa ett 'med eller mot oss'-klimat och angripa dem som vägrade låta sig kväsas”, skriver utredningschefen Jennifer Dunham.

Även i Europa

Men mediefriheten minskade inte bara i förtryckarstater, anser Dunham. Journalister i Europa fick utstå hot från terrorister (här sticker Charlie Hebdo-massakern ut) och deras arbete försvårades av nya övervaknings- och säkerhetslagar. Ledande politiker i Polen och Serbien försökte också ta större kontroll över riksmedier.

Fri press sällsynt

Ungefär en tredjedel vardera av världens länder har en fri press, respektive en delvis fri press och en ofri press. Sett till folkmängd lever dock bara 14 procent av jordens invånare i länder med fri press, medan nästan hälften har ofria medier.

Norge anses allra friast, därefter Sverige med flera länder och framför allt västländer i stort. Värst pressofrihet råder i länder som Nordkorea, Turkmenistan, Uzbekistan och Eritrea.

Fakta: Ofriast press

Land/område:

  1. Nordkorea
  2. Turkmenistan
  3. Uzbekistan
  4. Krim
  5. Eritrea
  6. Kuba
  7. Vitryssland
  8. Ekvatorialguinea
  9. Iran
  10. Syrien

Källa: Freedom House

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.