Demonstration för den turkuiska dagstidningen Cumhuriyet. Foto: TT

Rekordstort antal journalister fängslade

Uppdaterad
Publicerad

259 journalister sitter fängslade runt om i världen, enligt en rapport från pressfrihetsorganisationen CPJ. En förklaring till det stora antalet är de turkiska myndigheternas tillslag mot landets medier efter den misslyckade militärkuppen i juli, enligt studien.

2016 har varit ett mörkt år för pressfriheten, enligt organisationen CPJ, som i en rapport som publicerades under gårdagen skriver att 259 journalister i dagsläget sitter fängslade runt om i världen.

Siffran är den högsta sedan 1990, då organisationen inledde sin kartläggning av pressfriheten och journalisters arbetsvillkor i världen.

Massgripanden i Turkiet

Enligt CPJ är den främsta förklaringen bakom de dystra siffrorna de massgripanden av turkiska journalister som utförts av landets myndigheter efter det misslyckade kuppförsöket i juli.

Minst 81 journalister – vilket motsvarar en tredjedel av det totala antalet – sitter i dag fängslade i Turkiet som en följd av sitt arbete. Siffran är också den högsta som uppmätts för ett enskilt land under de senaste 30 åren.

Organisationen skriver även att ytterligare dussintals journalister fängslats i Turkiet, men att man inte kunnat bevisa att frihetsberövandet har en direkt koppling till deras arbete.

Slog till mot dagstidning

Rapporten innehåller även en beskrivning av de turkiska myndigheternas tillslag mot dagstidningen Cumhuriyets redaktion den 31 oktober, då ett dussintal av tidningens medarbetare greps, anklagade för att ha spridit propaganda för Gülen-rörelsen.

Tidningens medarbetare anklagades då för att ha stött den kurdiska gerillarörelsen PKK och Gülen-rörelsen.

Den sekulära vänstertidningen står i opposition till det styrande islamistiska AK-partiet och president Recep Tayyip Erdogan, och har även tidigare utsatts för press från landets myndigheter.

Kina på andraplats

På andra plats efter Turkiet hamnar Kina, där 38 journalister sitter fängslade i dagsläget, enligt CPJ.

Enligt organisationen har också de kinesiska myndigheterna under den senaste tiden slagit till med allt större kraft mot de journalister som rapporterat kring protester och frågor som rör mänskliga rättigheter i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.