Richard Herrey (t v) menar att hans karriär har skadats av Martin Aagårds kommentar på Twitter. Foto: TT / Wikimedia

Richard Herrey stämmer Aftonbladet

Uppdaterad
Publicerad

Artisten anklagar tidningen för förtal efter ett Twitter-bråk med kulturjournalisten Martin Aagård. Herrey menar att han har utsatts för näthat efter att ha kallats för rasist av Aftonbladet-medarbetaren.

Det är ett digitalt bråk mellan Richard Herrey och Martin Aagård på midsommarafton som ligger bakom stämningsansökan. I samband med Dansk Folkepartis framgångar i det danska folketingsvalet tidigare i sommar utspelade sig följande ordväxling:

”Danskarna är inte bara tjocka, de är korkade också”, skrev Martin Aagård på Twitter angående valresultatet.

”Tänk vad märkligt, de säger exakt samma sak om svenskarna?”, kommenterade Richard Herrey.

”Du är väl glad över valresultatet, din gamle rasist”, blev Aagårds svar.

Stämmer tidningen

Nu stämmer Richard Herrey Aftonbladet, som är Martin Aagårds arbetsgivare, på grund av kommentaren.

”Min uppfattning är att jag av en Aftonbladetjournalist totalt grundlöst och oprovocerat blivit utpekad som rasist på sociala medier. Ska man som person behöva acceptera rent förtal och ärekränkning?”, skriver Richard Herrey i ett inlägg om händelsen på Instagram.

Martin Aagård säger till Kulturnyheterna att han ångrar sin formulering, och att han och Richard Herrey fört en dialog de senaste veckorna sedan Herreys advokater kontaktat Aftonbladet.

– Jag formulerade mig Twitterfrejdigt, uppsluppet och lite elakt. Det var dumt av mig på alla sätt och vis, men jag trodde nog att detta var utagerat. När jag märkte att Richard blev arg tog jag omedelbart tillbaka det, säger Martin Aagård till Kulturnyheterna.

Kräver skadestånd

I stämningsansökan hävdar Herrey att Aftonbladet gjort sig skyldiga till förtal på grund av Aagårds agerande, och den före detta schlagerstjärnan begär nu 30 000 kronor i skadestånd av tidningen och Aagård. Herrey menar att rasistanklagelsen har fått stor spridning på nätet och lett till att han utsatts för näthat.

”Jag tar inte vad som helst från media även om jag upplevt mycket i mina dar. Journalisten eller Aftonbladet har vare sig tagit avstånd från uttalanden eller bett om ursäkt. Detta är en ren principfråga om min heder”, skriver Herrey om händelsen.

Stänger sitt konto

Den bilden delas inte av Martin Aagård, som menar att han har erbjudit sig att träffa Herrey för att be om ursäkt personligen för det inträffade, men att Herrey inte har velat ha någon kontakt. Martin Aagård menar att Aftonbladet omöjligt kan hållas ansvariga för vad han själv tycker och skriver på Twitter, eftersom tidningen inte är ansvarig utgivare för forumet.

På advokaternas begäran har Martin Aagård tidigare raderat sina kommentarer om Herrey, men efter att ha fått veta att schlagerstjärnan kommer att gå vidare med sin stämning har Martin Aagård valt att stänga ned sitt Twitter-konto för gott.

– Den här episoden har fått mig att tröttna rejält på forumet. Jag mottar själv hot, hat och hån via Twitter dagligen. När kommunikationen mellan människor blir så extremt förbistrad är det dags att lämna, säger Martin Aagård.

– Min främsta prioritering just nu är att göra Richard Herrey glad igen, jag träffar gärna honom och diskuterar det som har hänt, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.