Robotar tar över: Här är räddningen

Uppdaterad
Publicerad

Robotapokalypsen hotar bakom hörnet. Kulturnyheterna har träffat mannen som vet hur vi räddar oss.

När robotar och algoritmer tar över allt fler jobb skapas enorma klyftor i samhället och kaos utbryter. Det är det dystra framtidsscenario som flera digitala experter målar upp.

Dataexperten Jaron Lanier, pappa till begreppet ”virtual reality” och författare till boken ”Who owns the future?”, varnar i sin bok för att utvecklingen kommer sopa undan hela medelklassen.

– Framtidens vinnare är en liten klick människor som äger de största datorerna, de som vet allt om oss, just för att vi lever vår liv online, säger Jaron Lanier.

”Älskar Silicon Valley”

Han är själv en del av tech-industrin, har sålt ett företag till Google, jobbar idag för Microsoft och ”älskar Silicon Valley”. Han är själv inget offer för digitaliseringen, tvärtom, han har dragit nytta av den. Ändå ser han stora faror med den digitala ekonomin, gig-ekonomin eller ”den delade ekonomin” som den också kallas.

– Vi håller på att skapa en finansiell superelit som historien aldrig tidigare skådat. Det handlar inte om att teck-folk är onda, de handlar om ett ekonomiskt system som vi måste förändra, säger Jaron Lanier.

Idag är det företagen med störst dataservrar, dom som vet mest om oss, som är vinnare. Såna som Google och Facebook och nättaxiföretaget Uber. Vi som surfar på nätet – och delar med oss av information om våra liv – är förlorare. Men utan oss hade nätjättarna inte varit nåt alls. Och det är inte rättvist, tycker Lanier. 

Radikal lösning

Hans lösning är både enkel och radikal : Alla som bidrar till att bygga upp nätjättarnas datamakt ska få betalt.

– Om en drönare ser dig och plockar upp information om var du befinner dig ska du få en microbetalning, säger Lanier.

Ett annat exempel: Tack vare att vi är uppkopplade via mobilen när vi kör bil, kan Google ge andra trafikanter bra information. Om bilköer till exempel. Utan många uppkopplade bilister funkar det inte. Om alla nätföretag betalar oss för våra digitala fotspår skapar vi en hållbar ekonomi, tror Jaron Lanier.

Medborgarlön eller microbetalning

Andra experter har pratat om att vi ska få medborgarlöner – och få göra vad vi vill – när robotarna tar över jobb. Men Lanier vill alltså att vi ska få betalt av nätföretagen isället.

– Alla människor ska ha ett konto och små, små betalningar från nätföretagen ska strömma in varje dag. Om du får tusentals små utbetalningar varje dag kan du snart leva på att bara finnas till, säger Jaron Lanier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.