Karl Ove Knausgård, Liv Strömquist och Jason ”Timbuktu” Diakité kräver bättre villkor för skånska kulturskribenter. Foto: TT

Skånsk kulturelit kräver mer kulturjournalistik

Uppdaterad
Publicerad

Karl Ove Knausgård, Liv Strömquist och Timbuktu är några av de kulturutövare som kräver mer pengar till kulturbevakning i Skåne efter att Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad slagit ihop sina kulturredaktioner.

Mikael Wiehe, Liv Strömquist, Karl Ove Knausgård, Timbuktu och Nina Björk är några av de 50 skånska kulturröster som nu kräver bättre villkor för länets kulturjournalister.

Oroade över mediekrisen

I en debattartikel i Sydsvenskan på tisdagen skriver konstnärererna och författarna att de är bekymrade över sammanslagningen av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblads kulturredaktioner, eftersom det innebär att utrymmet för kulturkritik i länet minskar.

”En mångröstad kår av kulturskribenter och kritiker, som får skäligt betalt för sitt arbete, är en förutsättning för den levande offentliga debatten om konst, kultur och samhällsfrågor i Skåne”, skriver de i uppropet, som bland annat kräver att de kritiker vars texter publiceras i båda tidningarna ska få mer betalt.

Det var i februari som debatten om den skånska kulturbevakningen tog fart. Då krävde tio skånska kulturskribenter, däribland Maria Küchen, Kalle Lind och Wilhelm Agrell, att skribenter som publicerades i båda tidningarna skulle få mer betalt, ett krav som konstnärsuppropet nu alltså ställer sig bakom.

Avfärdar kritiken

Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist svarar i tidningen att även om de både tidningarna nu kommer att dela på recensioner och debattartiklar, så kommer man också att ha självständigt kulturmaterial. Kraven på högre ersättning avfärdas med motiveringen att frilansare aldrig har kunna sälja samma text till båda tidningarna, och att sammanslagningen därför inte innebär någon minskad ersättning för skånska kulturskribenter.

”Utan tvekan hade den lokala kulturjournalistiken lidit betydligt större förluster om tidningarna inte gått ihop och lagt en stabil plan för framtiden”, avslutar Pia Rehnquist i sitt svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.