Saga Becker. Foto: TT

”Sluta ta död på mina systrar och bröder”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens sommarvärd är Saga Becker, som fick pris för Årets kvinnliga huvudroll på Guldbaggegalan.

– Att välja bort våldet och komma ut som Saga. Det är fan i helvete det bästa valet jag gjort i mitt liv, säger dagens sommarvärd Saga Becker.

En regnig kväll i januari får hon en Guldbagge för Årets kvinnliga huvudroll, för sin roll som Ellie/Sebastian i ”Nånting måste gå sönder”. Hon är i och med det den första transpersonen som någonsin fått en Guldbagge.

Dyster statistik

I sitt sommarprat berättar Becker att psykisk ohälsa och självmordsstatistiken är högre bland transpersoner än andra grupper. 45 procent av alla transpersoner försöker någon gång ta sitt liv.

I folkhälsomyndighetens senste undersökning sade en tredjedel att de det senaste året allvarligt övervägt att ta sitt liv. Hälften av alla blir misshandlade. Varje år mördas i genomsnit 250 personer världen över i transfobiska hatbrott, och mörkertalet är stort.

– Och ofta är grunderna att föräldrar eller att samhället inte accepterar dem, säger Saga Becker.

”Våra liv spelar roll”

Hon berättar om en uppväxt kantad av ångest, självskadebeteenden, droger och förtryck som följer statistikens mönster.

– Vi är människor. Våra liv spelar roll. Sluta ta död på mina systrar och bröder, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.