Blir kulturchef – över 14 tidningar

Uppdaterad
Publicerad

Mittmedia är inte ensamma om att låta samma kulturchef styra flera redaktioner. I höst börjar författaren och journalisten Anders Rydell basa över kulturutbudet i Hallpressens tidningar.

I går berättade Kulturnyheterna om Mittmedias nya kulturmodell: en kulturchef på sex redaktioner. Men Mittmedia är inte den enda tidningskoncern som satsar på en gemensam kulturchef.

Hallpressen, som har 15 tidningar i sitt stall, har rekryterat författaren och journalisten Anders Rydell för att basa över kulturutbudet i bland annat Jönköpingsposten, Smålands-tidningen och Skaraborgs läns tidning.

”Kulturjournalistik måste förändras”

– Ofta har man kanske en pliktskyldig kulturbevakning lokalt. Man bevakar evenemang, vad som händer men ger inte läsarna allt det de behöver. Men jag menar att en lokal kulturjournalistik måste förändras, precis som läsarna förändrar sin kulturkonsumtion, säger Anders Rydell, som tillträder i höst.

– Tidigare hade man inte tillgång till en global kultur som vi har i dag tack vare internet. Även som lokaltidning måste man fylla det behovet, och vara en guide och en ledsagare för den lokala läsaren, säger Rydell.

”Överflöd av kultur”

Han menar att även lokaltidningar måste bevaka det breda kulturutbudet.

– I dag kan man ju se att ena stunden kan man gå på ett lokalt evenemang, till exempel ett författarbesök. Sedan går man hem och tittar på en serie på Netflix eller läser en bok på Amazon. Där måste den lokala kulturjournalistiken hänga med och bevaka. Människors problem i dag är inte tillgången på kultur, utan snarare överflödet, säger Anders Rydell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.