Storfotograf manipulerade bilder

Uppdaterad
Publicerad

Den prisbelönta fotografen Steve McCurry har hamnat i blåsväder efter att flera av hans bilder har visat sig vara redigerade i Photoshop.

Det var när den italienska fotografen Paolo Viglione skrev på sin blogg att han hade sett några underligheter i Steve McCurrys bilder som det uppdagades att fotona hade photoshoppats. McCurrys bilder var från en resa på Kuba och visades på ett galleri i Italien.

Fler fotointresserade på nätet började gå igenom Steve McCurrys bilder och andra fotografier visade sig vara manipulerade i efterhand. Förutom vad som är brukligt att till exempel förbättra färgtoner och skärpa, så har människor redigerats bort eller flyttats på bilderna. Det väcker etiska frågor om ramarna för dokumentärfotografiet, särskilt som Steve McCurry räknas som en av giganterna inom fältet.

Tog klassiska bilden

Steve McCurry är kanske främst känd för sitt foto på Sharbat Gula, den afghanska kvinnan med de lysande gröna ögonen, som han tog 1984 åt National Geographic. Han är en av tidningens mest kända fotografer och har över 1,4 miljoner följare på Instagram. I sitt arbete har han bevakat flera krig och fotograferat otillgängliga platser runt om i världen. Han är känd för sin stil med spektakulära färger och perfekta bildkompositioner. Samtidigt har han på senare år främst ägnat sig åt andra genrer än bildjournalistik och också gjort uppdrag för reklambyråer.

Skyller på medarbetare

I ett brev till fotosajten Petapixel svarar Steve McCurry att de otillbörliga redigeringarna av hans fotografier har skett när han varit på resande fot av hans medarbetare. Han lovar vidare att det inte kommer ske igen.

Men Steve McCurry är långt ifrån den enda att fastna med fingrarna i photshop-syltburken.

Den norska naturfotografen Terje Hellesö, verksam i Sverige sedan 1987, blev påkommen 2011 med att ha manipulerat ett hundratal av sina bilder på bland annat lodjur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.