Sven Melander har medverkat i två av Fredriksdalsteaterns tv-sända föreställningar. Foto: SVT

Sven Melander: Det är skamligt

Uppdaterad
Publicerad

SVT utnyttjar produktionsarbetare med låga arvoden.

Det tycker skådespelaren Sven Melander.

”Det är skamligt”, säger han.

Sven Melander har varit med i två SVT-sända föreställningar från Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

Totalt har femton uppsättningar gått på tv sedan skådespelaren Eva Rydberg tog över teatern 1994. Under åren som gått har arvodet från SVT för att spela in föreställningar successivt sänkts, enligt teatern. Det gör att Fredriksdal själva måste stå för en stor del av kostnaderna, och i förlängningen ”betala” för att synas i tv.

– Sveriges television som fri och oberoende är en chimär. Man utnyttjar institutioner, regissörer och författare som inte får betalt enligt de avtal som gäller, säger Sven Melander.

– Som en struts sticker man huvudet i sanden och säger ”det är inte vårt problem”. Det är ert problem!

”Det är skamligt”

När en föreställning från Fredriksdalsteatern senast gick på tv för drygt ett år sedan, var inspelningskostnaden enligt teatern 800.000 kronor. SVT stod för hälften. Resten betalade Eva Rydberg själv tillsammans med Helsingborgs stad. En förutsättning för att kunna nå rutan.

Sven Melander säger att principen gör det lika med möjligt att köpa sig en plats i public service-tv.

– Det inser ni väl att pengarna inte räcker till att göra en inspelning och betala de medverkande avtalsenliga löner. Det är lika naivt som att gå in i en klädesaffär och köpa ett par strumpor för 1,90 och tänka: ”inte fan kan de väl tillverka strumpor för 1,90? Det måste vara barnarbete?”, och så säger företaget ”nej då, vi har ju ett avtal med de i Pakistan om att betala avtalsenliga löner”. Det är skamligt, säger han.

”Licensbetalarnas bästa”

Till Kulturnyheterna besvarar SVT:s programdirektör, Lena Glaser, kritiken om de låga arvodena, och menar att SVT framförallt har licensbetalarnas bästa i fokus.

Är SVT beredd att betala marknadspriser för det man köper in?

Marknadspriser är ju de priset som betalas på marknaden och det är ju alltid de priser man betalar. Vi har i uppdrag att använda licenspengarna så bra som det bara går. Det gör vi i det här fallet genom att använda oss av den möjlighet som finns reglerad: att låta aktörer finansiera delar av en produktion till ett produktionsbolag, säger Lena Glaser, programdirektör på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.