En manifestation mot rasism och våld genomfördes utanför Kronan skolan i Trollhättan dagen efter knivdådet som hade rasistiska motiv. Foto: TT

SVT fälls efter formulering om ”helsvenska barn”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Nyheter rapporterade om attentatet i Trollhättan använde reportern uttryck som ”helsvenska barn”. Nu väljer Granskningsnämnden att fälla SVT på grund av formuleringen.

Det var efter attacken på skolan Kronan i Trollhättan i oktober förra året som SVT Nyheter rapporterade från platsen. Reportern använde då uttryck som att ”väldigt få svenska barn” gick på skolan och att gärningsmannen valt bort ”helsvenska barn”.

Formuleringarna blev hårt kritiserade efteråt och anmäldes till Granskningsnämnden som nu fäller SVT.

”Befäste fördomar”

”Reportern använde benämningar i intervjuerna som i det sammanhang som de förekom befäste fördomar i fråga om vilka som kan anses som svenskar. Inslagen stred därför mot televisionens särskilda genomslagskraft.” 

SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz har tidigare uttryckt att kritiken är berättigad, och inledde ett internt arbete kring språkbruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.