SVT-programledarens KKK-kommentar kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Olle Palmlöf, programledare för SVT:s ”Opinion live” får hård kritik för att han i en debatt om separatism drog paralleller mellan organisationen Black Coffee och rasistiska rörelsen Ku Klux Klan. En ”tillspetsad och olycklig formulering”, enligt ansvarig utgivare Robert Olsson.

Ett av ämnena som debatterades i torsdagens avsnitt av ”Opinion live” var separatism, något som blivit hett omdebatterat efter att Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, anordnat en diskussionskväll om islamofobi. I den ursprungliga inbjudan stod det ”evenemanget är separatistiskt för rasifierade”, en formulering som fick hård kritik och som senare ändrades.

Ann Heberlein, lektor i etik, kritiserade i ”Opinion live” företeelsen att människor som utsätts för rasism skapar rum där människor som inte utsätts för rasism är uteslutna. Hon ansåg att den formen av separatism är rasistisk.

”Behöver paus från rasistiskt samhälle”

Hennes motdebattör var Araia Ghirmai Sebhatu, grundare av Black Coffee, som kallar sig för en ”separatistisk svart afrikansvensk organisering”. I programmet för han fram att ett separatistiskt rum behövs för att alla inte känner sig trygga och att somliga behöver pauser från det rasistiska samhället.

Debatten pågår i drygt 10 minuter. I programmets sista 50 sekunder vänder sig programledaren Olle Palmlöf till Araia Ghirmai Sebhatu och frågar:

– Menar du att det är underläget som gör att det är okej, så om Ann skulle skapa en separatistisk organisation som heter Ku Klux Klan bara för vita. Är det då fel för att det är någon form av överläge?

”Ni vill inte lyncha vita människor?”

På Olle Palmlöfs fråga svarar Araia Ghirmai Sebhatu:

– Jo, men också för att de vill lyncha svarta människor.

Varpå Olle Palmlöf ställer följdfrågan:

– Och ni vill inte lyncha vita människor?

Olle Palmlöfs jämförelse med Ku Klux Klan har väckt hård kritik på flera håll och det har startats en namninsamling för att få SVT att plocka bort honom som programledare. På måndags eftermiddagen hade 1352 personer skrivit under insamlingen. 

Utgivaren: ”Tillspetsad och olycklig formulering”

Enligt Robert Olsson, som är ansvarig utgivare för ”Opinion live” tog redaktionen för programmet själva upp formuleringen i sina möten efter programmet.

– Det är en tillspetsad och olycklig formulering. Jag förstår att det finns de som tar illa vid sig av den. Samtidigt tror jag att tittarna förstår att formuleringen kom för att förtydliga den diskussion som fördes. En programledares roll är bland annat att få fram tydliga ställningstaganden och jag tycker att svaret från Araia Ghirmai Sebhatu var mycket bra, säger han.

De som kritiserar jämförelsen med Ku Klux Klan bör också ha i tanke att den kom i slutet av programmet, tycker Robert Olsson.

– Den kom i ett hett samtalsklimat, i slutet av programmet där slutmusiken hade kommit igång. I den kontexten så kan det förklara varför formuleringen blev den som den blev och jag tror att tittarna också förstår det.

Parallellen till Ku Klux Klan är inte något som kommer leda till att Olle Palmlöf inte längre kommer att kunna vara programledare för ”Opinion live”.

Kulturnyheterna har upprepade och på flera sätt sökt Olle Palmlöf för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.