Can Dündar, chefredaktör för Cumhuriyet. Foto: TT Bild.

Terroranklagelser mot chefredaktör

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan riktar spionanklagelser mot Can Dündar, chefredaktör för Cumhuriyet och en av Turkiets mest kända journalister. I förra veckan publicerade tidningen bilder som sägs visa hur den turkiska underrättelsetjänsten deltar i vapensmuggling till Syrien.

I en intervju i statliga tv-kanalen TRT i söndags sade Erdogan att den som var ansvarig för publiceringen skulle få ”betala ett högt pris”. På tisdagen lämnade presidenten in en formell anmälan och chefsåklagaren i Istanbul utreder nu Cumhuriyets chefredaktör för terroristbrott.

På Twitter skriver Can Dündar: ”Vi är inte statstjänstemän, utan journalister. Vår uppgift är inte att dölja statens smutsiga hemligheter”.

Flera internationella pressfrihetsorganisationer riktar skarp kritik mot Erdogan och uppmanar honom att sluta ”mobba” journalister. Cumhuriyets förstasida på tisdagen är ett upprop till stöd för Dündar, där han samtidigt tar allt ansvar för bildpubliceringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.