Donald Trump avslutar sin omtalade presskonferens. På främre raden hans stabschef Reince Priebus, vicepresidenten Mike Pence, rådgivaren och svärsonen Jared Kushner samt chefstrategen Steve Bannon. Foto: TT Bild.

Trump-kritiken på CNN – för mycket för Kushner

Publicerad

Den amerikanske presidentens svärson Jared Kushner har vid upprepade tillfällen protesterat mot CNN:s bevakning av Donald Trump, skriver Wall Street Journal (WSJ).

Time Warner äger nyhetskanalen CNN och det är en av deras chefer som vid upprepade tillfällen ska ha kallats tills Vita huset för att motta kritik från Jared Kushner.

Kushner är bland annat kritisk till att CNN släppt fram Trump-kritiska kommentatorer. Enligt WSJ:s källa i Vita huset så är det ingen hemlighet att presidenten och hans team har varit kritiska mot hur CNN bevakat valkampanjen och Trumps första tid vid makten. Enligt källan är det också ”uppenbart att deras tittarsiffror lidit av detta”.

Påståendet angående tittarsiffrorna tillbakavisas dock av CNN som menar att kanalens tittarantal gått upp med 50 procent sedan Trump svors in som USA:s 45:e president.

Sant eller falskt?

Just frågan om vad som är sant eller falskt har också varit ett återkommande element när det handlar om Trump och hans medarbetare. Enligt amerikanska ABC News, som faktagranskat presidentens påståenden under presskonferensen, så fortsätter Trump att förhålla sig tämligen fritt till fakta. ABC skriver att fler än ett dussintal av presidentens påståenden kan beskrivas som falska eller vilsledande.

Höjt tonläge

President Obamas förhållande till medierna var inte heller helt okomplicerat. Obama fick bland annat motta kritik för att han inte gjorde sig tillgänglig för frågor i en tillräckligt stor utsträckning. Och förhållandet mellan Fox News och Obamaadministrationen nådde en bottennivå när Vita huset inte ville framträda i nyhetskanalen.

Men dagens situation är i jämförelse med Obama-eran något helt annat. Under senare tid har Trump och medlemmar ur hans stab refererat till journalister som ”oppositionen”. Under torsdagen ska exempelvis Steve Bannon, Trumps chefstrateg och tidigare chef för högerextrema Breitbart News ha passerat journalisterna i Vita huset och konstaterat att ”oppositionen står på led”.

CNN å sin sida menar att det höjda tonläget och kritiken mot bolagets reportrar snarare sporrar än demoraliserar. CNN-chefen Jeff Zucker säger till sajten Politico att hans medarbetare tar kritiken med ro, eller snarare uppskattar den.

– De bär de här förolämpningarna som medaljer, för då vet de att de gör sitt jobb, säger Jeff Zucker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.