Den tillträdande presidenten i USA var den mest omskrivna personen i svenska medier 2016. Foto: AP / TT MONTAGE

Trump mest omskriven under 2016

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump, den osannolike presidentkandidaten, är den person som svenska medier skrivit mest om under 2016. På andra plats, långt efter, kommer statsminister Stefan Löfven.

– Det är nog sensationsaspekten. Sådant som är oväntat vill journalister gärna skriva om, säger medieforskaren Marina Ghersetti.

Under året som gått har USA:s nyvalde president Donald J Trump nämnts i nästan 120 000 artiklar i svensk press. Tvåa blev statsminister Stefan Löfven, som nämndes i drygt 76 000 artiklar. Strax därefter följer Zlatan Ibrahimovic, Hillary Clinton och därefter Vladimir Putin. Det handlar om artiklar som publicerats i tidning eller på tidningars webbsidor.

”Överraskande”

– Intressant. Det är lite överraskande att Donald Trump dominerar så stort och att marginalen blev så stor, med tanke på att Stefan Löfven ju är en så mycket viktigare och mer relevant politiker för svenskar att följa. Han har ju mycket större inflytande över livet i Sverige än Trump, säger Marina Ghersetti, docent vid JMG i Göteborg och specialist på journalisters nyhetsvärdering.

Hon ser utfallet som en följd av att Trump som kandidat varit en överraskning och närmast en sensation, att svenska medier alltid rapporterar mycket från amerikanska presidentval och att han själv är skicklig på att dra till sig mediernas uppmärksamhet.

Spännande slut

– Sedan var det ju så jämnt i undersökningarna. Spänningen höll i sig ända in mot slutet. Då ökar dramatiken och intresset, säger hon.

Kanske det blev för mycket av det goda, för i en nyligen gjord undersökning av Novus ansåg varannan svensk att medierna rapporterade för mycket från det amerikanska valet.

Förutom politiker, där bland annat tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan finns med, finns flera idrottare, samt läkaren Paolo Macchiarini och artister med anknytning till Sverige och som utmärkt sig på något sätt, som Bob Dylan. Alla har de haft ett exceptionellt år, utom Zlatan Ibrahimovic som beskrivs som ett fenomen för sig.

Zlatan speciell

– Det räcker med att han flyttar in i ett nytt hus utan pool så blir det rubriker. Det rapporteras helt oberoende av hur han presterar, säger Ioanna Lokebert, analytiker på medieanalysföretaget Retriever.

Toppen på listan, med flera internationella politiker, speglar hur nyhetsåret faktiskt sett ut, resonerar nyhetstjänsten Omnis chefredaktör Markus Gustafsson. Han menar att det var väntat att Trump och Löfven skulle ta topplatserna.

– Det var välmotiverat och även det stora intresset för Trump i jämförelse med Löfven. Men trots att Trump var så välbevakad, var det få som förutspådde hur det skulle gå. Både journalister och andra missbedömde de strömningar som fanns i samhället, säger Markus Gustafsson.

Bättre bevakning

Han uppfattar också att svenska medier i allmänhet blivit bättre på att bevaka övriga världen och inkluderar då händelserna under förra höstens flyktingsituation, Brexit och USA-valet, något som kanske avspeglas i listan.

Han hade ändå väntat sig fler utländska politiker, och då i synnerhet europeiska som David Cameron eller Angela Merkel, på listan.

– Hos våra läsare är det väldigt tydligt att de vill läsa om omvärlden. De uppskattar att få en större andel utländska nyheter i mediebevakningen, säger han.

Hela listan över mest omskrivna 2016:

Donald Trump 119 872 artiklar

Stefan Löfven 76 231

Zlatan Ibrahimovic 64 671

Hillary Clinton 59 144

Vladimir Putin 33 882

Margot Wallström 32 507

Anna Kinberg Batra 22 582

Henrik Stenson 20 267

Bashar al-Assad 16 461

Sara Sjöström 15 640

Jimmie Åkesson 15 428

Åsa Romson 14 054

Paolo Macchiarini 11 444

Bob Dylan 11 115

Zara Larsson 11 098

Mehmet Kaplan 10 256

Kr-prinsessan Victoria 10 189

Kung Carl XVI Gustav 9 702

Therese Johaug 9 400

Alicia Vikander 7 150

Källa: Retriever

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.