Foto: TT

Turkisk tidning har blivit regeringsvänlig

Uppdaterad
Publicerad

Den oppositionella turkiska tidningen Zaman, som är satt under tvångsförvaltning, har bytt profil. Söndagens upplaga bjuder på regeringsvänliga texter.

På förstasidan beskrivs ett projekt där en tredje bro ska byggas för att förbinda den asiatiska och europeiska delen av megastaden Istanbul. Kostnaden beräknas till motsvarande 25 miljarder kronor.

Begravda martyrer i tidningen

Tidningen publicerade också – som brukligt är i regeringsvänliga publikationer – bilder från begravningar av ”martyrer” som dödats i strider med kurdiska rebeller i sydöstra Turkiet.

– Det är en dramatisk skillnad och det är tragiskt. Det är klart att det är problematiskt, säger Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier i SVT Gomorron.

President Recep Tayyip Erdogan ses på bild hålla en äldre kvinnas hand och läsarna får veta att han ska stå värd för en mottagning för kvinnor på kvinnodagen.

– Situationen blir alltvärre vad gäller pressfriheten. Det har diverse internationella organisationer som granskar Turkiet länge påtalat att det finns väldigt många journalister som är fängslade i Turkiet, och också den press som man sätter på medier, säger Paul Levin.

Protester mot mediekontroll

Paul Levin tror att framtiden för Zaman kommer att fortsätta att se ut på det här sättet.

– Nu har man satt dit ett antal förmyndare som ska sköta tidningen och den kommer nog att vara regeringstrogen och inte särskilt kritisk, om inte regeringen ändras.

Under den gångna helgen hölls protester mot den turkiska mediekontrollen. Bland annat ska de ha skanderat ”Den fria pressen kan inte tystas”. Polisen mötte demonstranterna med tårgas, vattenkanoner och plastkulor.

Zaman, som utkommer i uppskattningsvis 650.000 exemplar, har varit nära associerad med Erdogans fiende, den i USA bosatte Fethullah Gülen, med inflytande inom polis- och domarkåren, medier och finansvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.