Enligt nya uppgifter kan Telia Sonera fortfarande ha starka kopplingar till Azerbajdzjans diktator, Ilham Aliyevs familj. Foto: TT.

UG om frigivningen: ”Det är fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Khadija Ismayilova är fri. Journalisten var en nyckelperson när Uppdrag Granskning avslöjade Telia-affären, och på redaktionen i Göteborg är glädjen stor över nyheten.

Två dagar innan hennes 40-årsdag, då 40 auktioner runt om i världen planerades och hård internationell press, frigavs slutligen den grävande journalisten Khadija Ismayilova från fängelset i Azerbajdzjan.

– Det är fantastiskt roligt, säger Joachim Dyfvermark, som arbetade med Ismayilova i Uppdrags Gransknings avslöjande om Telias arbete i forna Sovjetstater.

– Vi har precis pratat med hennes kolleger inom OCCRP och enligt dem har hon reseförbud –man får anta att hon kommer vara övervakad och kraftigt begränsad i sin yrkesutövning – men huvudsaken är att hon är frisläppt, fortsätter han.

Orädd grävare

Khadija Ismajilova dömdes av domstol i Baku 2014 till fängelse i sju och ett halvt år för att ha bidragit till ett självmord. Domen fördömdes internationellt och beskrevs som en hämndaktion för hennes mångåriga granskningar av korruption inom regimen.

– Hon är en oerhört modig person. I åratal har hon råtts att gå i exil, men har stått fast. Förhoppningsvis kan hon nu fortsätta det arbete hon hållit på med i flera år: Att granska familjen Alijevs maktmissbruk och den enorma korruption som finns i landet, säger Joachim Dyfvermark.

Ismajilovas straff har omvandlats till en villkorlig dom på 3,5 år, och det är osäkert om hon kan fortsätta arbeta i landet som beskrivs som ett av de värsta i världen vad gäller pressfrihet.

– Den enorma uppmärksamheten hon har fått kan vara ett skydd, men vad effekten blir får vi vänta och se.

Nyckelperson i granskningen

Khadija Ismajilova var en nyckelperson i den så kallade Telia-affären, när Uppdrag Granskning avslöjade att Telia sannolikt berikat presidentfamiljen Alijev med motsvarande sex miljarder svenska kronor, och att familjen misstänks vara delägare i Telias dotterbolag Azercell. Ismajilova agerade som en dörröppnare i landet och bidrog till information som var central i granskningen

– Hon var oerhört viktig för oss, just för att man inte kan jobba fritt i Azerbajdzjan, säger Joachim Dyfvermark.

Enligt den information som nått Dyfvermark har Ismajilova behandlats förhållandevis väl i fängelset, även om den psykiska pressen varit hård. Joachim Dyfvermark är övertygad om att det är den stora internationella uppmärksamhet som hennes fall har fått som lett till att hon nu friges.

– Det viktiga som detta visar är att när en diktatur slår mot journalister och människorättsaktivister har engagemanget från oss andra i den fria världen betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.