Andras Muranyi, chefredaktör för Nepszabadsag, och hans anställda samlades under söndagen utanför redaktion efter att ägaren Mediaworks tvingat tidningen att stänga ned all sin verksamhet. Foto: Zoltan Balogh/MTI via AP

Ungerns största tidning nedstängd

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns största tidning, regeringskritiska Népszabadság, tvingades i helgen stoppa all utgivning.

”Omfattande förluster”, hävdar nya ägaren Mediaworks. ”Det är inte sanningen”, säger en av tidningens journalister.

Det var under lördagen som Népszabadság dagstidningen avbröt ”alla aktiviteter” — hemsidan slutade att fungera och papperstidningen som var skickad till tryck kom aldrig ut. Nedstängningen kommer efter att Mediaworks, ett företag som anses ligga nära premiärminister Viktor Orbáns högerparti Fidesz, för bara någon månad sedan köpte upp den regeringskritiska tidningen.

Den nya ägaren hänvisar till omfattande förluster och att det är ett strikt affärsmässigt beslut men det slås tillbaka av Népszabadság.

”Vi visste ingenting”

– Vi är i chock. De vill förstås försöka framställa detta som ett affärsmässigt beslut, men det är inte sanningen, säger en av journalisterna till AFP:s nyhetsbyrå.

— Ingen här visste någonting, säger Nepszabadsags journalist Jozsef Spirk till The New York Times.

Ägarna kräver nu att Nepszabadsag ska presentera en ny affärsmodell innan tidningen får fortsätta sin verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.