DN:s Hans Bergström skickade hemliga mejl till SD:s Linus Bylund om strategin kring att fälla regeringen. Foto: TT

Uppgifter till Aftonbladet: DN-chef uppmanade SD att ”fälla regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheters före detta chefredaktör Hans Bergström skrev ett mejl till Sverigedemokraternas Linus Bylund där han skrev att det var dags att ”välta bordet” och ”utmana regeringen på allvar”. Det avslöjar Aftonbladet i dag.

Mejlet ska ha skickats i samband med att Stefan Löfvens minoritetsregering ska lägga fram sin budget, och Sverige stod inför en regeringskris. Hans Bergström skriver i mejlet som Aftonbladet fått tag på att Löfvens regering är ”djupt skadlig” för Sverige. ”En växande del av svenska folket ser att denna regering inte bör fortsätta, men ser också att Alliansen inte vågar ta initiativet”, skriver Bergström.

Hans Bergström var chefredaktör på Dagens Nyheter mellan 1995 och 2000, och ansvarig utgivare 2001-2003. Under hans tid vid rodret stoppade DN Sverigedemokaterna från att annonsera i tidningen.

Ger råd

Detta hindrar honom inte från att ett årtionde senare ge direkta politiska råd till partiet, skriver Aftonbladet. Det sker i en situation då svensk politik står och väger. Hösten 2014 har Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildat regering, men kan inte ensamma bilda majoritet i riksdagen, inte ens med Vänsterpartiets stöd. 

Det är i detta läge Hans Bergström råder SD att rösta på Alliansens budget, vilket skulle tvinga fram ett nyval. I mejl till SD-topparna, som Aftonbladet citerar, motiverar han det alltså med att den nya regeringen är ”djupt skadlig för Sverige”.

”Att bara låta regeringen fortsätta tenderar förvandla SD till en papperstiger”  skriver Bergström också.

Ville värva

Redan tidigare hade Sverigedemokraterna intresserat sig för Bergström, enligt tidningen. Då Erik Almqvist fick lämna riksdagen efter den så kallade järnrörsskandalen 2010, blev han ansvarig för ett tidningsprojekt, som kallades Samtiden.

Almqvist tog kontakt med flera tilltänkta investorer och diskuterade bland annat vilka publicister som skulle kunna knytas till projektet, skriver Aftonbladet.

En av dem som då nämns i de mejl som tidningen citerar är just Hans Bergström.  Den gången blev det inget, men några år senare ger alltså Bergström strategiska råd till SD-ledningen, skiver AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.