Uppskruvad debatt utmaning för USA:s satirtecknare

Uppdaterad
Publicerad

Årets presidentval i USA med Donald Trump i fokus har varit en tacksam inspirationskälla för satiriker. Men för landets satirtecknare har det inneburit en utmaning att fokusera på kampanjens sakfrågor och teckna något annat än just Trump. SVT:s Oskar Anesten har besökt Durham i North Carolina och de amerikanska satirtecknarnas årliga konvent.

Den pågående presidentvalskampanjen i USA liknar ingen tidigare i landets historia och har kantats av mer eller mindre hätska utspel i en allt hårdare ton av de båda kandidaternas staber.

Den händelserika kampanjen har inneburit en möjlighet för landets satirtecknare att välja och vraka i mer eller mindre smaskigt material, men Ann Telnaes, tecknare på The Washington Post, berättar att kampanjen även inneburit en utmaning för yrkeskåren.

USA-val 2016

– Utöver det faktum att den här valkampanjen innebär att vi för första gången har en chans att få en kvinnlig president, så har vi dessutom Trump. Vilket leder till en helt annan dynamik – och jag funderar fortfarande på vad jag ska koncentrera mig på.

”Aldrig upplevt liknande klimat”

USA:s ledande satirtecknare samlades i slutet av september för sitt årliga konvent i Durham i North Carolina, där man diskuterade allt från papperskvalitet, faktagranskning och självklart den pågående valkampanjen.

Med kandidater som Hillary Clinton och Donald Trump liknar årets kampanj inget man tidigare upplevt. Från satirtecknarnas sida vill man naturligtvis kommentera och påverka med humorns hjälp.

Republikanen Scott Stantis från tidningen Chicago Tribune säger att han försöker placera sig utanför det extremt polariserade och uppskruvade debattklimatet som råder i landet.

– Nu handlar det inte längre om: ”Jag håller inte med dig” – snarare: ”Jag ifrågasätter dina motiv”. Själv har jag aldrig tidigare upplevt ett liknande klimat.

Och enligt Scott Stantis har det hårdnande debattklimatet i landet också påverkat hans arbete.

– Jag läser inte kommentarerna när jag har postat något på nätet eftersom de är så absurda, av typen: ”Du vill att USA ska förlora.” Det blir bara fånigt och väldigt ”Trump-liknande”.

”Trump suger upp uppmärksamhet”

Matt Davies från New York-tidningen Newsday säger å sin sida att han är trött på att varje dag teckna Donald Trump och därför aktivt letar efter andra ämnen – något som dock visat sig vara svårt.

– Donald Trump suger all uppmärksamhet från allt annat. När serietecknaren är den person som beter sig vuxet, då är det dags att lägga benen på ryggen.

”Trump är inget skämt”

Trumps framgångar i presidentvalskampanjen har tagit många amerikanska journalister på sängen. Bland landets satirtecknare har man dock inte varit lika förvånad, enligt Ann Telnaes.

– Mina kollegor har gjort ett väldigt bra jobb när det gällde att direkt se vilken typ av människa Trump är – vilket man inte kan säga om övriga journalistkollegor. I början skrattade man mest åt honom, men Trump är inget skämt – och det gäller även om man ritar en skämtteckning av honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet