Formuleringen bryter mot diskrimineringslagen, menar DO.

UR fälls för diskriminering av DO

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha lagt ut en platsannons där man sökte en person med ”erfarenhet av att rasifieras som afrosvensk” fälls nu Utbildningsradion av Diskrimineringsombudsmannen. Formuleringen bryter mot diskrimineringslagen, fastslår DO.

Det var inför en serie om normkritik utifrån afrosvenska perspektiv som UR i februari sökte en ny inslagsproducent. I annonsen skrev man bland annat:

”Vi ser gärna att du har erfarenheter av att vara reporter och/eller redaktionellt arbete. Du är också driven, kreativ och har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk/afrikansvensk”.

Fick hård kritik

Flera kritiker upplevde platsannonsen som diskriminerande och anmälde den till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Nu fastslår DO att annonsen varit ämnad att avskräcka människor med en viss etnisk tillhörighet, och därmed ”utgör direkt diskriminering” och bryter mot diskrimineringslagen.

– Man säger att man ska ha ”erfarenhet av att rasifieras som afrikansvensk”. och då är det ganska tydligt att man är ute efter någon som har mörk hudfärg, säger Martin Mörk, enhetchef på DO. 

Ändrade annonsen

Dagen efter att platsannonsen publicerats i våras ändrade UR sin formulering, i stället skrev man att man sökte en person med ”djup kunskap om och stor förståelse för afrosvenska perspektiv och frågor som rör målgruppen”, och bad om ursäkt för att man varit otydlig. Idag försvarar UR tanken bakom annonsen:

– Vi måste vara relevanta för hela Sverige och vi menar allvar med vår Sverigespegling. Därför söker vi människor med skilda bakgrunder, åldrar, kön och erfarenheter i alla projekt utifrån vad vi vill uppnå, säger Ami Malmros, programchef på UR.

Samtidigt menar man att formuleringen var ett misslyckande.

– I fallet med annonsen som DO nu funnit bröt mot diskrimineringslagen gjorde vi fel. Syftet var att nå människor som vanligtvis aldrig söker arbete inom public service, fortsätter Malmros.

– Ibland blir det fel, då lär vi oss av det. Det viktigaste är att vi inte slutar försöka.

Ingen åtgärd från DO

Eftersom UR brutit mot diskrimineringslagen har man behövt visa upp dokumentation i utredningen för hur man arbetar med mångfald inom organisationen, och att man inte diskriminerar människor på grund av deras hudfärg.

Då UR gjort detta och ”skyndsamt åtgärdat formuleringen” bedömer DO att ingen ytterligare åtgärd behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.