De olympiska ringarna vid OS-byn. Foto: Bildbyrån

Viralsajt röjde gay-atleter i OS-byn

Uppdaterad
Publicerad

The Daily Beasts reporter använde dejtingappar för att komma i kontakt med homosexuella atleter i OS-byn i Brasilien – och skrev avslöjande detaljer om dem i en artikel som senare togs bort. Redaktion ber om ursäkt för publiceringen.

Reportern skriver i artikelns inledning att han ville undersöka om en vanlig besökare i OS-byn i Rio de Janeiro kan hitta en sexpartner bland de tusentals idrottarna som fördriver tiden mellan tävlingarna. Han utrustade sig med flera dejtingappar, bland annat Jack'd och Grindr som är populära i gaykretsar, och började snart flirta med atleter från världens alla hörn.

”Vi kan dödas”

Han pratade med en löpstjärna, en simmare, en simhoppare, en seglare och en handbollspelare – den senare från ett ökänt homofobiskt land, skriver han. En av idrottarna bjöd in reportern till sitt hotellrum. Sedan återgav han samtalen i artikeln, utan att tänka på att vissa av detaljerna var tillräckligt uppenbara för att kunna identifiera personerna.

Det tog minst sagt hus i helvete. I en omarbetad version av texten som publicerades på torsdagskvällen förklarar redaktionen att många läsare hörde av sig med kritik mot innehållet.

Den amerikanske Youtube-stjärnan Tyler Oakley twittrar att hbtq-personer förtjänar respekt: ”När hbtq-personer är rädda om sina säkra rum, förstå varför. Vi kan dödas på våra klubbar, fällor kan gillras genom våra appar.”

Sajten pudlade

Journalisten Mark Joseph Stern skriver i ett rasande inlägg på den amerikanska sajten Slate att publiceringen kan få allvarliga konsekvenser för idrottare som inte har kommit ut ur garderoben: ”Deras lagkamrater kan utesluta och frysa ut dem, deras familjer kan ta avstånd från dem, och deras hemländer kan fängsla dem”.

The Daily Beast tog till slut bort artikeln helt och hållet och ersatte den med en ursäkt till dem som kan ha drabbats av publiceringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.