Virtanen programleder Karlavagnen

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Virtanen blir ny programledare för Karlavagnen i P4. Tillsammans med Sisuradions Marjaana Kytö ska han nu göra en svensk-finsk version av Sveriges Radios klassiker.

Fredrik Virtanen och Marjaana Kytö kommer att leda samtalen när P4:s populära kvällsprogram Karlavagnen blir tvåspråkigt. Tanken är att deras version av ring in-programmet ska fokusera mer på ämnen som ursprung, rötter och identitet – och lyfta det faktum att det finns över 700 000 svenskar med finsk bakgrund.

– Min pappa kom som krigsflykting från Finland till Sverige och jag känner en växande nyfikenhet på min finska bakgrund. En längtan, kan man säga, som jag kanske delar med många lyssnare oavsett i vilka länder eller kulturer man har sina ben, säger Fredrik Virtanen i ett pressmeddelande.

Start i höst

Varje måndag från och med den 7 september kommer duon att hålla i en svensk-finsk version av SR-klassikern – där de som ringer in kan prata både finska och svenska. Tanken är att Kytö, som till vardags arbetar på Sisuradion, ska översätta när någon talar finska.

– För lyssnarna blir programmet som ett kalejdoskop: vi sverigefinländare är nästan som svenskar men ändå inte. Vi ska öppna Karlavagnen ännu mer för alla som har en egen, lite annorlunda historia att berätta, säger Marjaana Kytö i ett pressmeddelande.

Sänder på vardagar

Karlavagnen har sänts varje vardagskväll sedan 1993. Förutom Virtanen och Kytö programleds sändningarna av Christian Olsson, Johanna Linder, Pernilla Arvidsson, Leif Hedegärd och Peter Wahlbeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.