Mattias Karlsson (SD) och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Foto: SVT

Medieveckan i bilder

Uppdaterad
Publicerad

Uthängda rasister, sågade eftersnack och skev rapportering om ebola. Dessutom beskyllde kritiker Reserachgruppen för att vara en nätmobb. Det är några av mediehöjdpunkterna från veckan som gått.

Medieveckan började med en skräll. Expressen avslöjade en rad rasister på Sverigedemokraternas vallistor, som under anonyma nätalias vräkt ur sig både det ena och det andra. Liknat invandrare vid kackerlackor och apor och jämfört muslimer med cancer. Eller fotograferats med en hakkorsbindel runt armen. Skandalen var ett faktum och under veckan har huvuden rullat.

Hyllas och sänks

Men i svallvågorna av avslöjandet kom också kritken mot Expressens samarbetspartner, Researchgruppen. Nätverket är öppna med sin antirasistiska agenda och det är också känt att vissa medlemmar varit aktiva i AFA, Antifascistisk auktion och tidigare gjort sig skyldiga till brott.

Medier

Samtidigt hyllas Reserachgruppen i journalistkretsar. De är duktiga på att gräva fram anonyma identiteter på nätet och har vunnit Guldspaden, ett fint journalistpris, för sina tidigare avslöjanden. Nätverket sitter helt enkelt på kunskaper som jouarnalisterna behöver för att göra avslöjanden.

”Glorifierat medborgargarde”

I veckan gick Reserachgruppen ut och berättade att de fått tillgång till en databas med hundratusentals användare på nätforumet Flashback. Många bekymrade röster på sociala medier kommenterade och Piratpartiets Anna Troberg var inte sen att reagera. Hon gick ut och kallade Reserchgruppen ett ”glorifierat medborgargarde” och varnade för att många röster tystas ner. Folk som skriver på nätet under anonymitetsflagg är rädda för att avslöjas, också de som skriver om missförhållanden på vårdhem, eller hbtq-ungdomar som skriver om hur det är att komma ut ur garderoben, menar Anna Troberg i sin debattartikel.

Granskad mötte granskare

Reserachgruppen själva förklarade att de inte har något intresse av att  publicera vad enskilda personer har för favoritdrog eller könssjukdom och Expressens chefredaktör försvarade samarbetet med Reserchgruppen.

– Reserachgruppen är- precis som Reuters, Tidningarnas telegrambyrå eller en svensk lokaltidning – en källa för information, sa han till SVT.

På torsdagkvällen diskuterade Expressens chefredaktör och Mikael Karlsson (SD) veckans avslöjanden och journalistiska metoder. Se hela diskussionen och klippet från programmet här.

Eftersnacken sågades

Medieveckan bjöd på mer än rasistavslöjanden.

En effektfull kampanj sjösattes av mediejättar som Reddit, Netflix och Vimeo för att stoppa ett lagförslag. Om den kan du läsa mer här. Sällan har amerikanska kongressen fått det så hett om öronen.

Politikerna spurtar inför söndagens val och spinger som skållade råttor mellan olika tv-studior för att delta i utfrågningar, dueller och debatter. Medierna spenderar mycket tid på sina uppsnack, mitt-i-snack och eftersnack. Men i veckan fick åsiktsspäckade paneler och tyckarglada journalister kritik av medieforskaren Jesper Strömbäck.

– Eftersnacken hindrar folk att tänka fritt och självständigt, menade han.

Se reportaget om ivriga tyckare och medieforskarens sågning här.

En medieforskare som dissar åsiktspaneler borde i konsekvensens namn inte ställa upp i dem själv. Men hur lät det när Jesper Strömbäck fick frågan? Se klippet här om du är nyfiken.

Skev mediebild av ebola

I början av veckan landade SVT:s korrespondent Claes JB Löfgren och fotografen Marc Nilsson på redaktionen efter sin resa i eboladrabbade Liberia. I veckans tv-podd kritiserade de medierna för att blåsa upp faran med ebola och bidra till att försvåra arbetet för hjälporganisationer och myndigheter som jobbar i drabbade områden. Dessutom stängs handelsvägar och flygtrafik när rapporteringen är alarmistisk.

– Man måste kunna hålla två saker i huvudet samtidigt. Berätta hur farlig ebola är, men också understryka att det inte är en digerdöd. Risken att drabbas är liten om man vet hur sjukdomen smittar, säger Claes JB Löfgren.

Hela tv-podden ser du här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet