Foto: TT

Medieveckan i bilder

Uppdaterad
Publicerad

Medieveckan fylldes med ubåtar, framåtblickande chefredaktörer och journalistik på flak.

Det blev en av årets mest intensiva nyhetsveckor. Reportrar guppade runt i båtar, flög helikopter och huttrade i direktsändning framför den grå Östersjön i jakten på nyheter om försvarets operation i skärgården. Nu är den så kallade ubåtsjakten över, luften har gått ur nyhetsballongen och medierna har dragit sig tillbaka in i redaktionsvärmen.

Svensk ubåtsaptit

Kritiken om den massiva bevakningen har varit tuff. Medierna anklagades för att ha drabbats av krigspyskos och agera ”nyttiga idioter” åt försvarsmakten. En rad felaktiga rapporter kablades ut i det hetsiga nyhetsläget och rysk media ironiserade över svenskarnas mediala ubåtsaptit. Tonläget i rapporteringen avhandlades i SVT Debatt i torsdags kväll. Att hålla rätt balans är svårt, sa en milt självkritisk Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Aktuellt och rapport.

Medier

– Tidigt blev vi attackerade för att vi låg för lågt av olika mediedebattörer, senare för att vi varit med och trissat för mycket, sa han.

Expressen fick kritik av en enad twitterkår som raljerade över att tidningen satsade resurser på att skicka upp sin reporter Niklas Svensson i en helikopter under ubåtsjakten, samtidigt som man tog beslut om att sparka alla sina fasta fotografer.

Försvaret var däremot nöjda med mediernas insatser och under en presskonferens i fredags tackade insatschefen tidningar, radio och tv som ”bidragit med information på ett mycket positivt sätt”.

Journalistik på flak

Ett traditionellt mediejippo gick av stapeln i veckan. Finansministern Magdalena Andersson tog den nådiga luntan i nyporna och traskade mot riksdagen med en flock reportrar i hälarna.

Nästan lika mycket uppmärksamhet som finansministern själv fick SVT:s reporter Love Benigh, som struntade i att trängas med resten av reporterskaran. Istället drogs han fram på en hemmanickrad vagn och satt rakt upp och ner och rapporterade från sin mobila studio med budgetpromenaden som kuliss. Den innovativa rapporteringsmetoden fick muntra reaktioner i sociala medier. Se hela flakrapporten här.

Mäktiga chefredaktörer möttes

Just innovativa grepp krävs för att krisande medier ska kunna gå vidare. 2014 har varit ett mörkt år för medier, besked om nedskärningar och uppsägningar har duggat tätt. Men någon kris för journalistiken är det inte. Det var fyra mäktiga chefredaktörer ense om när de träffades och diskuterade inför publik på Studentafton i Lund i veckan.

Ny teknik betyder nya möjligheter att göra spännande journalistik. Samtidigt som vi kommer få se flera traditionella tidningar gå under, kommer nya aktörer dyka upp, trodde panelen. Hela diskussionen med Fredric Karén, Svenska Dagbladet, Pia Rehnquist, Sydsvenskan, Peter Wolodarski, DN och Jan Helin, Aftonbladet, sändes på SVT:s webb och du kan se den här.

Jan Helin stod för kvällens mest oväntade inlägg när han föreslog att alla svenska lokaltidningar ska samlas under en och samma plattform på nätet. Han förutsåg att lokaltidningskartan kommer att ritas om i grunden.

– Ju snabbare de kan lägga sig på samma plattform desto bättre. Det borde redan ha hänt. Det är enda chansen att svara upp mot internetjättarna, sa Jan Helin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet