Foto: TT

Melloglamouren är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Mellodags igen! För 55:e gången drar Melodifestivalen i gång och i dag presenterades de första 14 bidragen som ska tävla i de två första deltävlingarna.

Det var fullt ös som det brukar vara i Melodifestivalsammanhang, när SVT i dag presenterade artisterna till de två första deltävlingarna i Göteborg och Malmö. Christer Björkman visade stolt upp de 14 bidragen på scenen i ett blåsigt Värtahamnen och plötsligt fick en grå måndag i november lite mer glamour. Bland många kända ansikten som schlagerveteranerna Magnus Carlsson och Jessica Andersson fanns även nyare namn som banden Dolly Style och Neverstore.

– Vi kommer från Dollyville och vår musik sprider glädje, säger Polly, Holly och Molly som bilder den Yohio-inspirerade trion.

Melodifestivalen 2015

Saade vill vinna igen

Det fanns många som ville ta revansch, som till exempel Linus Svenning som kom femma i 2014 års final. Även den forne vinnaren Eric Saade gör ett nytt försök med schlagern efter att varit tveksam till att ställa upp på nytt. Men lite övertalning från Christer Björkman ska ha gjort susen, enligt Saade. Och denna gång är ambitionerna stora.

– Jag vill vinna, inte Mello i första hand utan jag vill vinna Eurovision och Mellon ser jag som ett pitch stop på vägen. Jag har blivit äldre som artist och har haft en karriär sedan dess. Då var jag ju rookie, jag har utvecklats mil sedan dess, säger han.

En annan veteran, Jessica Andersson, tar det hela med större ro.

– Det är sjätte gången nu, det är inte klokt egentligen. Men det är roligt. Jag älskar att stå på den stora scenen, det gör man om man är i ett sådant här yrke.

Åttonde gången för Carlsson

Mariette Hansson är ny i schlagersammanhang men ett känt ansikte för tittarna via programmet Idol där hon medverkade 2009. Hon har tunga namn bakom sig.

– Miss Li och Sonny Gustavsson skrev en låt som heter Don’t stop believing och de valde mig o sen des shar vi haft tight kontakt och det känns som en ny bästa kompis.

Magnus Carlsson har varit med sju gånger tidigare – men det är lika många år sedan sedan sist.

– Det som tagit tid har varit att nosa upp den rätta låten, ska jag göra det igen så måste jag ha något som kan tangera mina gamla schlagerbidrag för det är det som folk kommer jämföra med. När låten Möte med gamla stan dök upp så tänkte jag; nu kör vi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet