Miljonsäljande författare

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset kommer de aldrig att få. Men en handfull svenska författare drar in mer än prissumman på tio miljoner varje år.

Deckarförfattarinnan Camilla Läckbergs omsättning räcker för att avlöna ett 70-tal poliser.

Hon har fått utstå en hel del spott och spe. En gång blev hennes språkbehandling jämförd med Nicke Lilltrolls.

Likväl är deckarna om lilla Fjällbacka i norra Bohuslän så populära att omsättningen i Camilla Läckbergs helägda bolag Camlac AB i fjol steg till 20 miljoner kronor, från 13,6 miljoner året före.

Läckbergs explosiva tillväxt innebär att hon nu etablerat sig i svensk litteraturs ekonomiska toppskikt. Här återfinns sedan tidigare Henning Mankell – aktuell genom att den första engelskspråkiga Wallanderfilmen, med Kenneth Branagh i huvudrollen, i helgen visades i svensk tv – Liza Marklund och Jan Guillou. Alla dessa omsätter en bra bit över tio miljoner kronor om året.

Petade Leif G W

Samtidigt som Läckberg tar plats tappar en annan deckarförfattare sin placering i intäktstoppen – Leif G W Persson, vars omsättning i aktiebolaget med samma namn rasade från 12,6 miljoner 2007 till 5,7 miljoner 2008. En smula ironiskt, kan tyckas, eftersom det var Persson som sade det där om Nicke Lilltroll (som var en karaktär i 1950-talets barnradio).

Ett par stigande stjärnor i sammanhanget är Mari Jungstedt, som i fjol drog in fem miljoner kronor, och Jens Lapidus, som omsatte 4,4 miljoner kronor. Om deras frammarsch fortsätter i samma takt hör de snart till mångmiljonförfattarna ovan.

Svårt hävda sig

Mer uppburna skribenter har svårt att hävda sig när deras prestationer mäts i kronor, visar TT:s genomgång. Exempelvis omsätter P O Enquist endast ett par miljoner kronor om året i sitt bolag Majen AB.

Ett självklart undantag är en författare som inte längre finns ibland oss – Astrid Lindgren. Saltkråkan AB, som förvaltar rättigheterna till Lindgrens skapelser och som ägs av hennes efterlevande, omsatte 2008 hela 42,2 miljoner kronor.

Även vår just nu kanske främsta litterära stjärna är avliden sedan några år. Men mycket tyder på att Stieg Larsson, i grenen ekonomi, är i färd med att sopa banan med det levande författar-Sverige.

Moggliden AB, som Larssons far och bror startade i fjol och som ska förvalta intäkterna från Millennium-trilogin, har ännu inte lämnat in någon årsredovisning. Men en beräkning som Dagens Industri gjorde i februari visade att Larssons författarskap genererat minst 85 miljoner kronor bara fram till dess.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.