Kievs äldsta biograf i storbrand.

Misstänkt mordbrand på Kiev-biograf

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt på onsdagskvällen ut i Kievs äldsta biograf, mitt under en visning av en HBTQ-film.

Branden, som bröt ut på onsdagskvällen, ska ha uppstått en bit in i visningen av den franska filmen ”Les Nuits d'Ete” (Sommarnätter). Filmen handlar om en familjefar som lever ett dubbelliv och ägnar helgerna åt att uppträda som kvinna. Enligt vittnesmål ska en oidentifierad man ha slängt in en rökgranat i den bakre delen av salongen efter att filmen rullat i ungefär 20 minuter.

Den ryska nyhetssajten Russia Today rapporterar att stora delar av den anrika biografen från 1931 förstördes i branden, men inga människor ska ha fått allvarliga skador.

Olika teorier

Men att mordbranden uppstod just under visningen av ”Les Nuits d'Ete” behöver inte betyda att det handlar om ett hatbrott. Spekulationer i Kiev gör också gällande att branden istället kan ha orsakats av en kamp om platsen där biografen ligger.

Ska återuppbyggas

Oavsett vad som ligger bakom branden så har Kievs borgmästare lovat att biografen ska återuppbyggas.

– Vi kan inte acceptera att Zhovten, som blivit en symbol för intellektuell film bland biobesökarna i huvudstaden, ska tas ifrån oss, sade borgmästaren i en kommentar till ukrainsk media.

Bara timmar efter att branden rasat i biografen så hade ukrainare startat upprop i sociala medier om att återuppbygga byggnaden, skriver Moscow Times.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.