Skärmdump från fotografen Norbert Baksas hemsida där kampanjen ”Der Migrant” publicerats. Foto: Skärmdump

Modebilder med flyktingtema i blåsväder

Uppdaterad
Publicerad

Den ungerske modefotografen Norbert Baksa publicerade bilder på, vad som ska föreställa en kvinnlig migrant, poserande bakom taggtrådsstängsel.

Bilderna, som hittills bara publicerats på fotografens hemsida under namnet ”Der Migrant”, har väckt starka reaktioner på sociala medier.

I ett uttalande på sin hemsida skriver fotografen Norbert Baksa:

”Det här är exakt vad vi ville föreställa. En lidande kvinna, som också är vacker och trots hennes situation, har en högkvalitativ outfit och en smartphone.”

”Inte meningen att uppröra”

På sociala medier jämförs bilderna med Ben Stiller-komedin ”Zoolander” och väcker avsky. 

Fotografen försvarar bilderna i ett uttalande på sin hemsida och säger:

”Det var aldrig vår mening att uppröra någon, utan mer rikta uppmärksamhet åt komplexiteten i dessa människors problem. Under plåtningen, gjorde vi vårt bästa för att respektera människors öde och inte korsa vissa gränser.”

”Till människor som säger att jag är korkad kan jag bara säga att alla borde undersöka problemet ur olika vinklar. Alla bor inte i Ungern så de har inte förstahands-erfarenhet av situationen.”

Kulturnyheterna har sökt Norbert Baksa för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.