Moderaterna backar i estetfrågan efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill inte längre dra ner på gymnasieskolans estetprogram, utan i stället få in företagande.

Vid årsskiftet skulle Moderaterna ha lagt ett förslag om att dra ner antalet utbildningsplatser på estetprogrammen i gymnasiet – och göra det svårare att komma in. Detta med anledning av att det inte finns tillräckligt många jobb som utbildningen kan leda till.

I augusti sa Tomas Tobé, skolpolitisk talesperson för Moderaterna, såhär om saken:

– Om det visar sig att efterfrågan på arbetsmarknaden är väldigt låg på den typen av utbildning, då tycker jag att vi ska minska volymen på den typen av utbildningar.

Vill koppla till arbetsmarknaden

Men efter omfattande kritik i höstas har nu Moderaternas förslag slopats.

– Vi har försökt att lyssna in en del synpunkter som kommit på förslaget. Det fanns de som uppfattade det som att Moderaterna har något emot estetiska programmet. Det är ju helt fel, säger Tomas Tobé (M) till Kulturnyheterna.

I det nya förslaget vill Moderaterna istället att estetelever kommer ut i arbetslivet redan under skolgången.

– Vi tycker att inom det estetiska programmet ska man ha möjlighet till praktik och ung företagsamhet. Vi går nu i stället fram med sådana förslag, som vi hoppas ska kunna bli en bättre koppling mellan det estetiska programmet och arbetsmarknaden, säger Tobé.

”Estetiska kompetenser behövs”

Lärarförbundet är nöjt med Moderaternas förändring, och förbundsordföranden Eva-Lis Sirén tycker att de estetiska ämnena är något som alla elever behöver.

– Jag tror att man måste inse att estetiska kommunikativa kompetenser behövs på alla områden. Det här är inte en speciell nisch, utan kommer att vara nödvändigt vilket yrkesområde du än väljer att ägna dig åt. (...) Alla behöver det här.

Reporter: Lydia Farran-Lee.

Foto/klippning: John Kassman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.