Världskulturmuseernas överintendent Ann Follin och Daniel Birnbaum, chef för Moderna museet i Stockholm Foto: TT

Museerna varnar för indragen fri entré: ”Kan slå mycket hårt”

Uppdaterad
Publicerad

I går röstade riksdagen ja till Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budget som ska börja gälla vid årsskiftet. Ett område man ska spara in pengar på är fri entré på de statliga museerna. Nu reagerar Moderna museet och Världskulturmuseerna på beskedet.

”Ett hån”, skriver Daniel Birnbaum, chef för Moderna, i ett uttalande.

Daniel Birnbaum, chef för Moderna museet i Stockholm, skriver i en kommentar till Kulturnyheterna att det är orimligt att förvänta sig att museerna ska hinna ställa om från fri entré till avgift på så kort tid.

När fri-entré-reformen genomfördes fick Moderna ett år på sig att ställa om.

”En stor utställning, med exempelvis Marina Abramovic, tar några år att arbeta fram. Tron att man på två veckor skulle kunna anpassa museets program till helt nya förutsättningar är inte bara okunnigt, utan ett hån mot allt seriöst kulturellt ledarskap”, skriver han.

Skulle kunna ”slå mycket hårt”

Världskulturmuseernas överintendent Ann Follin säger till Kulturnyheterna att ett beslut om att återinföra entréavgifter kräver ”stora insatser som får flera konsekvenser”, både praktiskt och ekonomiskt. Bland annat handlar det om ombyggnationer av kassor och entréer.

– Det är oerhört viktigt att vi får rimliga förutsättningar att ställa om verksamheterna, säger hon.

Ann Follin är orolig för att museerna ska hamna i ”en rävsax” när anslaget till fri entréavgift tas bort, och entréavgift från besöker inte kan eller hinner implementeras innan dess.

– Det är för tidigt att säga hur detta kommer att drabba våra museer eftersom förutsättningarna inte är klara. Men utan rimliga förutsättningar att ställa om verksamheten skulle det slå mycket hårt, säger hon.

Är förberedda

Nationalmuseum skriver i en kommentar:

”Eftersom byggnaden är nyrenoverad är vi förberedda på att ta emot våra besökare både med fri entré och utan. Vi följer det uppdrag som vi har och avvaktar vidare instruktioner från Kulturdepartementet.”   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.